У звільненому від рашистів місті Ізюм знайдено массове поховання понад 440 цивільних

На місці масового захоронення у деокупованому Ізюмі правоохоронці виявили 445 могил мирних мешканців.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час відеозвернення.

За словами гаранта, на місці поховання вже розпочато процесуальні дії. 

«Ми хочемо, щоб світ знав, що реально відбувається й до чого призвела російська окупація. Буча, Маріуполь, тепер, на жаль, Ізюм… Росія всюди залишає по собі смерть. І повинна за це відповідати. Світ повинен притягнути Росію до реальної відповідальності за цю війну. Зробимо все для цього», – повідомив президент.

Керівник Харківської обласної прокуратури Олександр Фільчаков розповів, виявлено факти катувань. Так, на шиї одного із трупів була мотузка, кінцівки перебиті.

Всі тіла загиблих будуть ексгумовані та направлені на судово-медичну експертизу.

Жахливе фото фрагменту тіла загиблої людини, знайденої у масовому похованні в Ізюмському лісі, вразило світ. Зокрема цей кадр оприлюднений Нацполіцією перепостила й Заступниця голови у Київськії обласній раді Тетяна Семенова, у коментарях люди висловлюють просто шок від “руського міра”.

Масштабні звірства російський окупантів в Ізюмі також викликали шок у іноземних лідерів. Державний секретар США Ентоні Блінкен та президент Франції Еммануель Макрон відреагували на повідомлення про масові вбивства та катування людей, тіла яких знайдені  в ізюмському лісі.Політики пообіцяли підтримку Україні та притягнення до відповідальності організаторів злочину. Про це Блінкен написав у мікроблозі Твіттер.

«Повідомлення про масове поховання 440 чоловіків, жінок і дітей в Ізюмі викликають жах і повинні пожвавити нашу підтримку мужніх українців, які прагнуть звільнити свою рідну країну. Ми виступаємо на стороні України з метою досягнення відповідальності за ці злочини»,— написав Ентоні Блінкен у Twitter.

Подібну заяву зробив і президент Франції  у Твіттері.

«Я рішуче засуджую найбільш суворим чином звірства, скоєні в Ізюмі під час російської окупації. Винні будуть притягнені до відповідальності за свої дії. Немає миру без справедливості» — сказав Макрон.

Невдовзі місце масових поховань відвідають представники Організації об’єднаних націй. 

Як повідомлялося раніше, у День міста Буча, який відзначається 13 вересня, було презентовано тизер-трейлер фільму-драми «Буча» продюсера та сценариста Олександра Щура та режисера Станіслава Тіунова. Зйомки стрічки заплановані на грудень-січень цього року, а прем’єра відбудеться на річницю трагедії.  

У фільмі розкажуть історію порятунку двохсот людей із окупованих територій, яких вивіз волонтер Костянтин Гудаускас. 

Схожі публікації

Залишити коментар