Фільм «Буча»: Про трагедію українського народу повинні дізнатися у всьому світі

У День міста Буча, який відзначається 13 вересня, було презентовано тизер-трейлер фільму-драми «Буча» продюсера та сценариста Олександра Щура та режисера Станіслава Тіунова. Зйомки стрічки заплановані на грудень-січень цього року, а прем’єра відбудеться на річницю трагедії.  

У фільмі розкажуть історію порятунку двохсот людей із окупованих територій, яких вивіз волонтер Костянтин Гудаускас. 

Прототип головного героя волонтер Костянтин Гудаускас у 2019 році переїхав в Україну з Казахстану. Він є громадянином Казахстану, який отримав політичний притулок в Україні та проживає в Бучі. З початком російського вторгнення завдяки своєму казахстанському паспорту чоловік має змогу проїжджати на окуповану російськими військами територію та вивозити мирних жителів.

З початком повномасштабного вторгнення Росії, він щодня виїжджав на окуповану територію, щоб допомогти місцевим людям евакуюватися. За час окупації чоловік врятував сотні людей, втратив 5 автомобілів, в один із них влучила міна і пана Гудаускаса контузило. Він на власні очі бачив, як росіяни розстрілюють мирних жителів, зокрема, й дітей, які намагалися врятуватися і виїхати з окупованих міст.

“В Михайлівці-Рубежівці в дзвіниці церкви сидів снайпер і я бачив своїми очима, як він розстріляв всю сім’ю. В той момент ти не можеш зупинитися, ти не знаєш просто, чи доїдеш ти, ти просто їдеш і просто намагаєшся не звертати на це увагу. Ти розумієш, що ти можеш ризикувати своїм життям, але ти не можеш ризикувати життям інших людей, які у тебе в машині. І я радий, що за ці години, коли вдавалося рятувати людей, у мене не було поранених і не було вбитих. Я зміг знайти силу їздити на окуповані території щодня і ця сила була насправді в тих людях. У нас були моменти, коли нас оточували, намагалися когось взяти в заручники. Але місцеві люди ставали перед нами і військовими. Вони готові були померти, щоб ми залишилися жити. І це Україна. І ці люди давали сил, щоб їздити туди щодня”, — розповідає Костянтин Гудаускас. Всі події, які довелося пережити, волонтер розповів сценаристу Олександру Щуру. Він взявся написати сценарій до фільму “Буча”.

«Після того, як у квітні стало відомо, що відбувалося у Бучі та інших містах України, які були окуповані, стало зрозуміло, що про трагедію українського народу повинні дізнатися у всьому світі. Ми вважаємо, що реалізація цього проєкту допоможе Україні привернути увагу міжнародної спільноти й спонукатиме нарощувати економічну та військову допомогу надалі», – розповів під час презентації сценарист та продюсер фільму Олександр Щур.

За словами пана Щура, початок зйомок фільму “Буча” запланований на грудень. Нині ж завершені зйомки епізоду на горі Говерла, де головний герой розгорнув український прапор на День Незалежності. До грудня проведуть кастинги, сформують акторський склад. Можливо, припускає сценарист, запросять іноземного актора на головну роль, решта — тільки українські актори. До фільму також буде включено сцену порятунку відомого українського композитора, Лауреата Шевченківської премії Ігоря Поклада, який під час подій фільму перебував у своєму будинку у Ворзелі.   Вже відомий виконавець ролі головного антагоніста – ним став актор В’ячеслав Довженко.

Як повідомлялося, у Бучі російські загарбники знищили архів В’ячеслава Чорновола.

Схожі публікації

Залишити коментар