СВІТОЧ СУЧАСНОСТІ РОАЛД ГОФФМАН (ROALD HOFFMANN) – УРОДЖЕНЕЦЬ ГАЛИЦЬКОГО ЗОЛОЧЕВА, АМЕРИКАНСЬКИЙ ВЧЕНИЙ, НОБЕЛІВСЬКИЙ ЛАУРЕАТ

від Стожари

Есе на пошану й з нагоди 85-річчя Роалда Гоффмана (нар. 18.07.1937), уродженця міста Золочів (Львівщина, Україна), лауреата Нобелівської премії з хімії (1981 р.)

Відомо, що учений має дотримуватися найвищих професійних стандартів на основі глибоких знань про доробок світової науки у певній галузі й посильно доповнювати знаннєві здобутки. А будь-який активний представник суспільства має належно позиціонуватися в громадському середовищі, як невід’ємної складової демократичних суспільств світу.

Зазначеним критеріям повноцінно відповідає Роалд Гоффман (нар. 18.07.1937, Roald Hoffmann), уродженець міста Золочів (Львівщина), громадянин США, лауреат Нобелівської премії з хімії (1981 р.), поет, драматург, філософ і мислитель. У дитячі роки через складні життєві обставини був змушений переїхати спочатку до Польщі, а потім до Німеччини, Австрії, а в 1949 – до США.

В усі періоди Р. Гоффман активно цікавиться життям своєї Батьківщини, посильно сприяє розвитку української науки і суспільства. Професор Гоффман – учений, котрий протягом своєї наукової діяльності забезпечує відкритість, бездоганну чесність і прозорість, й також всебічно дотримується об’єктивної істини і у повсякденному житті.

Співробітництво професора Роалда Гоффмана з українськими вченими інтенсивно продовжується і в теперішній час триваючої російської агресії. Зокрема, у грудні 2013 року Р. Гоффман був одним з підписантів “Звернення світовової академічної спільноти” на підтримку демократичних процесів Революції Гідності в Києві. У березні 2022 року професор Гоффман ініціював підписання “Відкритого листа нобелівських лауреатів” із підтримкою українського народу та вільної незалежної держави Україна перед лицем російської агресії (на даний час підписало понад 200 Нобелівських лауреатів, а також приєдналися президенти США Джиммі Картер, Барак Обама, Його Святість Далай-лама), що стало унікальним глобальним заходом.

Професор Р. Гоффман з особливою турботою ставиться до молоді, зокрема й українських студентів, намагається завжди бути для них джерелом істини, правди, волі, освіти, ін. Зокрема, нижче пропонується для уваги кілька посилань на попередні інтерв’ю вченого, які актуальні, цікаві та корисні усім небайдужим:

Я люблю працьовитих, щирих і творчих українців”- Нобелівський лауреат із Золочева Роалд Гоффман ;

… Світ став відкритим – світ численних образів, небачених до тепер, нечитаних нами книжок. Відкривайте його, будьте толерантними і пильними щодо демократії. Це буде кращий світ, для вас і ваших дітей ;

БОРІТЬСЯ ЗА ДЕМОКРАТІЮ. ЯКЩО ВИ ЗМОЖЕТЕ ЗРОБИТИ ЦЕ В СВОЇЙ КРАЇНІ, ТО ЦЕ БУДЕ ПРИКЛАДОМ ДЛЯ ІНШИХ, МАЯКОМ ДЛЯ СВІТУ, ДЕ КУЛЬТУРА НЕ БУДЕ РУЙНУВАТИСЯ .

ВІТАЄМО, ДОРОГИЙ ПРОФЕСОРЕ РОАЛД ГОФФМАН!

Також до 85-річчя Роалда Гоффмана (нар. 18.07.1937) мешканка Золочева п. Галина Лось створила поетичну присвяту:

ДО ЮВІЛЕЮ НАШОГО ЗЕМЛЯКА, УРОДЖЕНЦЯ М. ЗОЛОЧЕВА, ЛАУРЕАТА НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ ПАНА РОАЛДА ГОФФМАНА

В місті маленькому, що в Україні,

Хлопчик родився в єврейській родині,

Тішився тато синочком чудовим,

Мама співала пісні колискові,

Зорі сріблясті і сонце ласкаве

Долю щасливу йому віщували.

Раптом жорстока війна запалала…

Хлопця сім’я українська сховала.

Вдень і вночі на горищі сиділи,

Щоб вороги їх знайти не зуміли.

Люди життям своїм ризикували,

З мамою разом його врятували.

Час пролетів, наче в небі лелеки,

Він опинився в країні далекій,

Вченим великим й поважним став в світі,

Премію Нобеля зміг заслужити,

Вклад у науку зробив він великий,

Вже й і дожив до поважного віку.

Часто у спогадах лине думками,

Де були поруч і тато, і мама,

Де його ніжки маленькі ходили,

Де залишилися рідні могили…

А в Україні, де він народився,

Знову кривавий конфлікт розгорівся.

Разом із іншими вченими світу

Він закликає війну припинити,

Щоб в Україні і всюди у світі

Не залишались у сиротах діти,

Щоб на планеті війна не палала,

Спокій і мир на землі панували!

Пане Роалде! В день славної дати

Хочемо Вам від душі побажати

Сил і здоров’я, добра й довголіття,

Щоб не один ювілей ще зустріти,

І запевняємо такими словами:

Золочів’яни пишаються Вами!

Галина Лось (автор), липень 2022

Зреферував Євгеній Захарчук

(за матеріалами Громадської організації “Україна-Європа-Світ”)

Схожі публікації

Залишити коментар