Ердоган: Туреччина підтримує територіальну цілісність України включно з Кримом

від svit_admus

Туреччина продовжує підтримувати суверенітет і територіальну цілісність України включно з Кримом, заявив президент Туреччини Реджеп Ердоган.

«На сьогоднішніх переговорах я ще раз наголосив, що ми з задоволенням приймемо в Туреччині саміт на рівні лідерів або переговори на технічному рівні», – сказав президент Туреччини Реджеп Ердоган 3 лютого під час переговорів у Києві з президентом України Володимиром Зеленським.

“На сьогоднішніх перемовинах я ще раз повторив, що ми із задоволенням приймемо у Туреччини саміт на рівні лідерів,  або перемовини на технічному рівні. Адже Туреччина діє виходячи з того, як знизити градус напруги, замість того, щоб роздмухувати пожежу”, – заявив президент Туреччини.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Туреччина має намір розширити своє дипломатичне представництво в Україні. «Ми вітаємо намір турецької сторони посилити свою дипломатичну присутність та відкрити генеральні консульства у Харкові та Львові», – наголосив Зеленський.

За присутності президентів Володимира Зеленського і Реджепа Таїпа Ердогана в Маріїнському палаці у Києві, відбулось підписання міждержавних документів.

Серед підписаних документів – угода про вільну торгівлю, яку від української сторони завізував Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Крім того, міністри підписали угоди про співробітництво у сфері молодіжної політики, податковій сфері, меморандуми про взаєморозуміння у сфері стандартизації та якості, митній галузі.

Також підписано Рамкову угоду про співробітництво у сфері високих технологій, авіаційній та космічній галузях і Протокол між урядами про внесення змін до угоди про співробітництво правоохоронних органів.

Крім того, підписано План дій щодо взаємного визнання програм авторизованих економічних операторів.

Тож, за результатами зустрічі президентів та засідання українсько-турецької Стратегічної ради високого рівня підписано низку двосторонніх документів:

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр молоді та спорту Туреччини Мехмет Касапоглу підписали міжурядову Угоду про співробітництво у сфері молодіжної політики
  • Також глави МЗС України й Туреччини підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо технічного співробітництва між Державною податковою службою України та Адміністрацією доходів Міністерства казначейства та фінансів Турецької Республіки
  • Задля координації, заохочення та розвитку співпраці між Україною й Туреччиною у митній галузі в.о. голови Державної митної служби України В’ячеслав Демченко та заступник міністра торгівлі Туреччини Мустафа Тузджу підписали Меморандум про взаєморозуміння щодо створення спільної митної ради між Державною митною службою України та Міністерством торгівлі Турецької Республіки
  • В’ячеслав Демченко та Мустафа Тузджу також підписали план дій між Державною митною службою України та Міністерством торгівлі Туреччини щодо взаємного визнання програм авторизованих економічних операторів
  • Також було підписано Протокол між Кабінетом Міністрів України та урядом Турецької Республіки про внесення змін до Угоди про співробітництво правоохоронних органів від 4 грудня 2009 року. Документ скріпили підписами міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський та міністр внутрішніх справ Туреччини Сулейман Сойлу
  • Меморандум про взаєморозуміння між Державним підприємством Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації та якості й Турецьким інститутом стандартів підписали Дмитро Кулеба та міністр промисловості та технологій Туреччини Мустафа Варанк.

Схожі публікації

Залишити коментар