Український режисер Євген Лавренчук подякував всім за підтримку

від svit_admus

Український режисер Євген Лавренчук, якого 17 грудня 2021 року затримали в Неаполі на вимогу РФ, перебуває під домашнім арештом і дякує всім, хто його підтримує.

“Нарешті маю можливість писати особисто і безпосередньо. Немає таких слів, щоб висловити вам свою подяку за потужну підтримку зі всіх куточків світу, на всіх рівнях. Я дякую колегам-митцям, інтелектуалам, політикам, міністрам, дипломатам, культурним та правозахисним організаціям, всім моїм друзям і тим, з ким особисто не знайомий, за все, що ви для мене вже зробили. Сподіваюся, невдовзі зможу подякувати кожному особисто при зустрічі. В Україні”, — написав Євген.

Разом з тим, Євген повідомив, що боротьба триває. Росія вимагає його екстрадиції. Основна фаза захисту ще попереду. Він додав, що не бачив документів по суті своєї справи, адвокатів також з ними не ознайомили.

Лавренчук попросив вибачення у журналістів за те, що наразі змушений відмовляти у коментарях та інтерв’ю.

“Ще деякий час втримаюся від активного особистого спілкування та інтерв’ю, прошу мене зрозуміти”, – йдеться у дописі.

“Наразі я перебуваю під домашнім арештом, але в прекрасних умовах, мені допомагає багато хороших людей, на постійному зв’язку зі своєю родиною. Нарешті я отримав доступ до потрібних книжок та партитур, адже пробую надолужити втрачений в ізоляції місяць часу — продовжую перервану роботу над розпочатими творчими проєктами”, — повідомив Євген Лавренчук.

Він також емоційно висловився про те, наскільки важливою для нього є підтримка людей в ці дні.

“На відео — мітинг у Мілані на мою підтримку. Без сліз дивитися і слухати не можу”, — написав він.

Ірина Лавренчук, матір Євгена, раніше зазначила, що звільнення його із СІЗО Неаполя стало можливим завдяки ефективній роботі адвокатів, МЗС, консульства України, листам та акціям на підтримку, завдяки активності української діаспори, ЗМІ, учасників ФБ-групи та однодумців.

Нагадаємо, 17 грудня 2021 року українського театрального режисера, номінанта Шевченківської премії, колишнього головного режисера Одеського театру опери та балету, ректора «Першої української школи театру і кіно» Євгена Лавренчука затримали в Італії. Він утримувався в італійському СІЗО у зв‘язку із запитом Росії про його екстрадицію до РФ. За їхньою заявою, Євген, перебуваючи на території Росії 8 років тому, нібито скоїв кримінальне порушення.

13 грудня 2021 року український режисер Євген Лавренчук на своїй сторінці у фейсбуці повідомив, що починає працювати з ізраїльською компанією Jerusalem Lyric Opera Studio & Festival. 15 грудня він вилетів із Тель-Авіва до Львова з пересадкою в Неаполі. На 17 грудня мав квиток в Україну, але його затримали. Відтоді митець перебуває у слідчому ізоляторі в Неаполі. Генеральне консульство України в Неаполі надає йому консульську допомогу. Згідно з рішенням російського суду у липні 2020 року, Євгена Лавренчука звинувачують у фінансових зловживаннях у Росії вісім років тому. Тоді він працював на посаді художнього керівника «Польського театру в Москві».

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що затримання українського режисера Євгена Лавренчука в Італії свідчить про зловживання Росією статутом Інтерполу і неправомірне його використання як інструменту гібридної війни для переслідувань українців.

Євген Лавренчук народився у 1982 році у Львові, тут навчався у польській школі. Вищу освіту Лавренчук здобував у Москві – у Російському інституті театрального мистецтва ( ГІТІС), який закінчив у 19 років, ставши наймолодшим випускником в історії навчального закладу. Одним з його педагогів був львів’янин Роман Віктюк. Лавренчук став засновником та художнім керівником Школи акторської майстерності та режисури та Міжнародного театрального центру в Москві. Заснував Польський театр у Москві. У 2014 році повернувся в Україну. У 2018 році він виграв конкурс на здобуття посади головного режисера Одеської опери. У 2019 Лавренчук поставив оперу La Traviata, яка здобула премію імені Леся Курбаса. У 2021 році отримав звання заслуженого артиста України.

Схожі публікації

Залишити коментар