Президент України Володимир Зеленський провів онлайн-зустріч з діаспорою

від svit_admus

18 грудня 2021 р. Президент України Володимир Зеленський провів онлайн-зустріч з діаспорою.

У віртуальній зустрічі з Президентом України взяли участь Віцепрезиденти СКУ та проводу Европейського Конгресу Українців, а також очільники українських громад з Австралії, Аргентини, Бразилії, Великої Британії, Естонії, Іспанії, Італії, Канади, Литви, Німеччини, Південно-Африканської Республіки, Португалії, Румунії, США, Туреччини, Чехії. 

Президент України Володимир Зеленський подякував СКУ та українцям діаспори за їхню працю та зазначив: “Хотів би бачити Вас і всі спільноти в колі однієї  великої сім’ї під назвою Україна”. Головною темою обговорення стало питання підтримки України в умовах зростаючої загрози російської агресії. Президент Володимир Зеленський наголосив на ролі СКУ та організованої української діаспори у просуванні перед урядами своїх держав питань посилення санкцій та надання військової допомоги Україні, підтримки вступу України до ЄС і НАТО, а також протидії Північному Потоку 2, питань енергетичної безпеки України та Європи та протидії російській дезінформації. Темами обговорення також стали питання підтримки деокупації Криму через механізм Кримської платформи, а також питання вшанування історичної пам’яті. Президент України наголосив на ролі світових громад у вшануванні правдивої історичної пам’яті  на найвищому глобальному рівні – зокрема, вшанування 90-х роковин Голодомору та пам’яті жертв Бабиного Яру. 

Очільники українських громад запевнили Президента України в подальшій підтримці України та розповіли про скоординовану взаємодію з урядами своїх країн. Президент СКУ також подякував Володимиру Зеленському за підтримку множинного громадянства, окреслив принципову позицію СКУ щодо необхідності лібералізації цих питань з урахуванням ефективних безпекових запобіжників та забезпечення рівності прав громадян України для участі в державотворенні. Президент СКУ також відзначив важливість залучення представників діаспорних організацій у формуванні пов’язаного з ними законодавства України.   

Окремо Президент СКУ наголосив на пропозиції запровадження Дня світового українства та запропонував встановити цю дату щорічно 25 серпня. Павло Ґрод запросив Президента України долучитися до урочистого відзначення 55-ліття СКУ в 2022 році, а також до  Конґресу СКУ та Форуму Світового Українства, який організує СКУ в Києві 25-27 серпня 2022 року. 

«Наш головний пріоритет сьогодні – це захист та суверенітет України» – зазначив Президент СКУ Павло Ґрод. – «Для цього ми підсилюємо міжнародну коаліцію у підтримці України»  

Схожі публікації

Залишити коментар