Бельгія передала Україні дослідницьке судно для екологічного моніторингу Чорного та Азовського морів

від Стожари

До України з Бельгії прямує легендарне науково-дослідне судно «Бельгіка», яке Уряд Бельгії передав Українському науковому центру екології моря Міндовкілля.

Про це інформує пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів.

Повідомляється, що завдяки судну Україна зможе відновити дослідження та посилити екологічний моніторинг Чорного та Азовського морів, а також успішно впроваджуватиме Директиви ЄС щодо морського довкілля.

Вже заплановані спільні українсько-бельгійські наукові дослідження як в Чорному, так і Північному морях.

“Ми дуже вдячні Королівству Бельгія за такий важливий для України подарунок – науково-дослідне судно “Бельгіка”. Вже цього року на ньому ми плануємо відновити наукові дослідження у Чорному, а згодом і в Азовському морях. Сподіваємося це робити спільно з нашими бельгійськими колегами. Адже це сприятиме не лише впровадженню Україною Рамкової директиви ЄС про морську стратегію, яка є частиною Угоди про асоціацію Україна-ЄС, а і відновленню Чорного та Азовського морів”, – зазначив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський.

Судно дослідило вже майже 1 млн км моря та провело понад тисячу наукових кампаній, що удосконалили знання бельгійців про моря.

Цей корабель, який є плавучою лабораторією, був флагманом бельгійської морської науки протягом 37 років, зазначив держсекретар з питань відновлення та стратегічних інвестицій, відповідальний за наукову політику, заступник міністра економіки та праці Бельгії Томас Дермін.

Далі судно розпочне свій шлях з бельгійського порту Зебрюгге до Одеси. На шляху в 8,600 км науковці оцінять наявність плавучого сміття, відберуть проби морської води і донних відкладів для проведення унікального скринінгу на десятки тисяч речовин-забрудників та мікропластику. А також виділять ДНК з довкілля, щоби оцінити біорізноманіття та аналіз поширення генів стійкості до антибіотиків у морських мікроорганізмів.

Наукову програму під назвою “Моніторинг трьох європейських морів” – Північного, Середземного та Чорного, та трансфер судна організовує і фінансує проєкт ЄС – ПРООН “Європейський Союз задля удосконалення екологічного моніторингу Чорного моря” (EU4EMBLAS) за наукової підтримки Спільного дослідницького центру ЄС та УкрНЦЕМ.

Очікується, що судно прибуде в Україну у жовтні 2021 року. Тут воно отримає нове ім’я і розпочне свою діяльність в Чорному та Азовському морях.

Схожі публікації