Міжнародний Форум української молоді діаспори у Чернівцях об’єднав людей з 12-ти країн світу

від Кравців Ігор

На Буковині з успіхом пройшов Х Міжнародний Форум української молоді діаспори «Чернівці 2021» (ФУМД). Упродовж двох днів 30 авторитетних спікерів, шість народних депутатів України та представники української діаспори з 12 країн світу дискутували з приводу актуальних питань.

Зокрема, у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича відбулися панельні дискусії «Діаспора як бренд-амбасадори України у світі», «Культурна дипломатія», «Ed(you)cation» та «Роль молоді у формуванні державної політики».

Вельми важливою стала зустріч заступника голови обласної ради Михайла Павлюка з учасниками Форуму української молоді діаспори «Чернівці 2021», а саме з Почесним консулом України у Монреалі, членом ради директорів Світового конгресу українців Євгеном Чолієм, представником Європейскького Конгресу Українців Віктором Бандурчиним та радником голови СКУМО в Україні Дмитром Сав‘юком. Сторони домовились про співпрацю та пошук партнерів у Словаччині для реалізації спільних проєктів в рамках нової програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна та інших корисних для області ініціатив.

Також учасники Форуму провели плідну зустріч з Чернівецьким міським головою Романом Клічуком і подякували за допомогу в організації заходу.

Форум згуртував керівників українських молодіжних організацій діаспори та України навколо ідеї кoнсoлiдацiï та об’єднання світового українства, розбудови міжнародних структур та розвитку неформальної освіти, змiцнення існуючих та налагодження нових контактів з молоддю, громадськими та культурними діячами Украïни.

Такі форуми вважаю дуже важливими для нашої країни, адже вони слугують своєрідним містком між українцями з різних куточків світу, майданчиком для ближчого знайомства, спілкування, обговорення проблем і завдань, які взаємно хвилюють і які легше вирішувати спільними зусиллями, – зазначив народний депутат України Георгій Мазурашу. – Приємно, що локацією форуму стало наше прекрасне місто, яке має багату історію. Думаю, що учасники, які побували у Чернівцях вперше, точно «кайфанули» від дотику до перлини. Відчув це у спілкуванні з деякими «дебютантами». Зрозуміло, що у наших реаліях держава не завжди може в достатній мірі матеріально підтримувати подібні форуми. Але наскільки можливо, це варто робити. Щоби закордонні (діаспорні) українці, зокрема, молоді та ініціативні, відчували міцний зв‘язок і з Україною, і з колегами з різних країн.

Х Форум української молоді діаспори «Чернівці 2021» організовано за підтримки Міністерства молоді та спорту України, Чернівецької обласної державної адміністрації, Чернівецької обласної ради, Чернівецької міської ради. Співорганізаторами проведення Форуму стали Чернівецький Національний Університет імені Юрія Федьковича, Інститут Демократизації та Розвитку, Bureau 360, Національна молодіжна рада України, ГО «Всесвітній День Вишиванки». Інформаційним партнером виступив портал української діаспори “Стожари”.

– Дякую усім причетним до події! – каже представниця української діаспори з Держави Ізраїль Ріна Рокс. – Нас усіх об’єднало спільне коріння та прагнення розквіту нашої надзвичайної країни! Ці дні промайнули надзвичайно швидко, але безмежна любов до України не закінчиться ніколи.

Схожі публікації

Залишити коментар