Українська діаспора закликає притягнути Росію до відповідальності за вбивство пасажирів літака рейсу MH-17

від Стожари

17 липня, 2021 – Впродовж останніх семи років Російська Федерація покриває злочинців, відповідальних за загибель 17 липня 2014 року 298 невинних жертв рейсу MH17 Малайзійських авіаліній, який прямував з Амстердама до Куала-Лумпур та був збитий на українській території контрольованим Росією зенітно-ракетним комплексом.  

Про це йдеться у заяві розміщеній на сайті СКУ.

«Ми вшановуємо пам’ять невинних жертв MH17, які загинули внаслідок імперських амбіцій Владіміра Путіна. Істина розкрита, але чи торжествує справедливість?» – запитує президент Світового конґресу українців Павло Ґрод.

СКУ і світова українська спільнота стоять разом із сім’ями і друзями жертв катастрофи МН17 у нашій пам’яті та солідарності у сьому річницю цього терористичного акту. Пошук справедливості триває. Нехай же пам’ять про ці жертви буде вічною, а подібна трагедія більше ніколи не повториться.

У заяві СКУ наголошується, що Міжнародна слідча група, якій доручено встановити причину катастрофи рейсу MH17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року, підтвердила вину Російської Федерації у цьому злочині. Офіційні представники з Нідерландів, Бельгії, Австралії, України та Малайзії дійшли до висновку, що MH17 був збитий ракетою з зенітно-ракетного комплексу «Бук» із сільськогосподарського поля біля населеного пункту Первомайське на території, підконтрольній окупаційним російським збройним силам.

Слідча група також підтвердила, що зенітно-ракетний комплекс «Бук», використаний під час атаки, був доставлений в Україну з Російської Федерації та після пошкодження був повернутий назад до Росії. Обидва висновки підтверджуються американськими, європейськими та відкритими розвідувальними даними.  

Разом з тим, Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО), яка об’єднує українські жіночі організації із 28 країн світу також заявляє, що: “Злочинці мають бути покарані!”.

У СФУЖО нагадують, що 17 липня 2021 р. минає сім років від дня трагічної події та великого злочину — вбивства 298 людей, пасажирів літака рейсу MH-17 Малайзійських авіаліній.

СФУЖО та українське жіноцтво в діаспорі переконані в необхідності створення міжнародного трибуналу для покарання винних у катастрофі MH-17.

Українки діаспори нагадують, що майже три сотні жертв, серед яких 80 дітей, — це наслідок спланованого, кривавого та зухвалого злочину, організатор і виконавець якого — Російська Федерація. Попри це, влада Російської Федерації продовжує заперечувати доведені слідством факти та свою причетність до нелюдського злочину.

“Вшановуємо пам’ять загиблих і наголошуємо,  що їхня загибель — наслідок імперських амбіцій та агресивної політики Владіміра Путіна і його режиму. Злочинці мають бути притягнені до кримінальної відповідальності та постати перед міжнародним трибуналом. Російська Федерація має понести покарання як країна-агресор, яка окупувала частину України та підступно здійснює криваві злочини, прикриваючись  брехнею та маніпуляціями”, – йдеться у заяві СФУЖО.

Організоване світове українське жіноцтво під егідою СФУЖО глибоко співчуває родинам і друзями жертв катастрофи МН-17 та висловлює їм свою підтримку, солідарність та непохитність у прагненні покарання злочинців.

Нагадаємо, сім років тому пасажирський Boeing-777 Малайзійських авіаліній, що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий проросійськими бойовиками над окупованою частиною Донбасу. 17 липня 2014 року загинуло 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Більшість із них, 196 чоловік – громадяни Нідерландів. Окружний суд Гааги у березні минулого року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17 у небі над Донбасом. У судовому комплексі «Схіпхол», що поруч із амстердамським аеропортом «Схіпхол», звідки сім років тому злетів МН17, 8 липня відбулося останнє цього літа засідання суду по суті у кримінальній справі про збитий літак рейсу MH17. У суді було представлено зібрані слідством фото, відео та карти транспортування російського «Бука».

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у листопаді має провести слухання щодо справи МН17. Засідання заплановане на 24 листопада 2021 року.

Слухання по суті у судовому комплексі «Схіпхол» продовжаться у вересні, тоді ж у суді виступатимуть рідні загиблих.

Біля посольства Росії у Відні активісти вшанували жертв рейсу MH17 та нагадали РФ про відповідальність за загибель 298 людей

Схожі публікації