Українська діаспора закликає притягнути Росію до відповідальності за вбивство пасажирів літака рейсу MH-17

від Стожари

17 липня, 2021 – Впродовж останніх семи років Російська Федерація покриває злочинців, відповідальних за загибель 17 липня 2014 року 298 невинних жертв рейсу MH17 Малайзійських авіаліній, який прямував з Амстердама до Куала-Лумпур та був збитий на українській території контрольованим Росією зенітно-ракетним комплексом.  

Про це йдеться у заяві розміщеній на сайті СКУ.

«Ми вшановуємо пам’ять невинних жертв MH17, які загинули внаслідок імперських амбіцій Владіміра Путіна. Істина розкрита, але чи торжествує справедливість?» – запитує президент Світового конґресу українців Павло Ґрод.

СКУ і світова українська спільнота стоять разом із сім’ями і друзями жертв катастрофи МН17 у нашій пам’яті та солідарності у сьому річницю цього терористичного акту. Пошук справедливості триває. Нехай же пам’ять про ці жертви буде вічною, а подібна трагедія більше ніколи не повториться.

У заяві СКУ наголошується, що Міжнародна слідча група, якій доручено встановити причину катастрофи рейсу MH17 Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року, підтвердила вину Російської Федерації у цьому злочині. Офіційні представники з Нідерландів, Бельгії, Австралії, України та Малайзії дійшли до висновку, що MH17 був збитий ракетою з зенітно-ракетного комплексу «Бук» із сільськогосподарського поля біля населеного пункту Первомайське на території, підконтрольній окупаційним російським збройним силам.

Слідча група також підтвердила, що зенітно-ракетний комплекс «Бук», використаний під час атаки, був доставлений в Україну з Російської Федерації та після пошкодження був повернутий назад до Росії. Обидва висновки підтверджуються американськими, європейськими та відкритими розвідувальними даними.  

Українська діаспора закликає притягнути Росію до відповідальності за вбивство пасажирів літака рейсу MH-17

Разом з тим, Світова Федерація Українських Жіночих Організацій (СФУЖО), яка об’єднує українські жіночі організації із 28 країн світу також заявляє, що: “Злочинці мають бути покарані!”.

У СФУЖО нагадують, що 17 липня 2021 р. минає сім років від дня трагічної події та великого злочину — вбивства 298 людей, пасажирів літака рейсу MH-17 Малайзійських авіаліній.

СФУЖО та українське жіноцтво в діаспорі переконані в необхідності створення міжнародного трибуналу для покарання винних у катастрофі MH-17.

Українки діаспори нагадують, що майже три сотні жертв, серед яких 80 дітей, — це наслідок спланованого, кривавого та зухвалого злочину, організатор і виконавець якого — Російська Федерація. Попри це, влада Російської Федерації продовжує заперечувати доведені слідством факти та свою причетність до нелюдського злочину.

“Вшановуємо пам’ять загиблих і наголошуємо,  що їхня загибель — наслідок імперських амбіцій та агресивної політики Владіміра Путіна і його режиму. Злочинці мають бути притягнені до кримінальної відповідальності та постати перед міжнародним трибуналом. Російська Федерація має понести покарання як країна-агресор, яка окупувала частину України та підступно здійснює криваві злочини, прикриваючись  брехнею та маніпуляціями”, – йдеться у заяві СФУЖО.

Організоване світове українське жіноцтво під егідою СФУЖО глибоко співчуває родинам і друзями жертв катастрофи МН-17 та висловлює їм свою підтримку, солідарність та непохитність у прагненні покарання злочинців.

Нагадаємо, сім років тому пасажирський Boeing-777 Малайзійських авіаліній, що виконував рейс МН17 із Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий проросійськими бойовиками над окупованою частиною Донбасу. 17 липня 2014 року загинуло 283 пасажири та 15 членів екіпажу. Більшість із них, 196 чоловік – громадяни Нідерландів. Окружний суд Гааги у березні минулого року розпочав розгляд справи про катастрофу літака рейсу МН17 у небі над Донбасом. У судовому комплексі «Схіпхол», що поруч із амстердамським аеропортом «Схіпхол», звідки сім років тому злетів МН17, 8 липня відбулося останнє цього літа засідання суду по суті у кримінальній справі про збитий літак рейсу MH17. У суді було представлено зібрані слідством фото, відео та карти транспортування російського «Бука».

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) у листопаді має провести слухання щодо справи МН17. Засідання заплановане на 24 листопада 2021 року.

Слухання по суті у судовому комплексі «Схіпхол» продовжаться у вересні, тоді ж у суді виступатимуть рідні загиблих.

Біля посольства Росії у Відні активісти вшанували жертв рейсу MH17 та нагадали РФ про відповідальність за загибель 298 людей

Схожі публікації