Біля посольства Росії у Відні активісти вшанували жертв рейсу MH17 та нагадали РФ про відповідальність за загибель 298 людей

від Стожари

Біля посольства Російської Федерації у Відні відбулася демонстрація в пам’ять про жертв рейсу MH17, під час якої, активісти вкотре нагадали російській державі про її відповідальність за загибель 298 людей в авіакатастрофі.

Про це повідомляє Укрінформ.

«Акція покликана нагадати, що саме Росія несе відповідальність за загибель 298 людей на борту малайзійського «Боїнга» рейсу МН17 сім років тому. Міжнародне розслідування чітко встановило, що лайнер був збитий із доставленого з Росії зенітно-ракетного комплексу «Бук», і назвало імена чотирьох підозрюваних. Усі вони знаходяться в Росії, яка відмовляється повністю взаємодіяти з розслідуванням та судом у справі МН17», – заявив співорганізатор акції, член «Товариства української молоді Австрії» (ТУМА) Тарас Піняжко.

За його словами, агресивні дії Росії, у першу чергу щодо України, не повинні залишитися безкарними, і мають отримати повне засудження з боку міжнародного співтовариства. «Ми чекаємо на справедливий висновок Окружного суду Гааги у справі МН17, як і адекватне бачення ситуації загалом та вчасне реагування на протизаконні та антилюдські вчинки з боку Російської Федерації”, – додав Піняжко.

Будучи архітектором за професією, він відтворив мистецьку інсталяцію свого колеги Ростислава Бортника, яка два роки тому була представлена біля штаб-квартири ОБСЄ у Відні – макет літака, який символізує рейс МН17. На ньому було нанесено перелік держав та кількість їх громадян, які загинули під час збиття лайнера 17 липня 2014 року. Також було згадано і багатотисячні українські жертви, які спричинила російська агресія. Безпосередньо під час перебування під російським посольством на макет літака також було нанесено напис Russia kills («Росія вбиває»).

Окрім українців, до акції також долучилися представники з Білорусі, Австрії та Чечні. Вони тримали в руках прапори країн, громадяни яких загинули в авіакатастрофі, та плакат з написом «Putin ist ein Kriegsverbrecher» («Путін – військовий злочинець»). В пам’ять про жертв рейсу МН17 також було запалено свічки.

Акція пройшла мирно, з посольства Росії до демонстрантів ніхто не вийшов.

Нагадаємо, пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи на тимчасово окупованій частині Донецької області 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий з зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-ій зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Читайте також: Європа має знати правду: Швейцарець відзняв фільм про війну РФ проти України (ВІДЕО)

19 червня 2019 року Міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних, яких вважають причетними до транспортування та бойового застосування ЗРК «Бук». Це колишній офіцер ФСБ, так званий колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков), генерал, а на час збиття літака полковник ГРУ Генштабу Збройних сил РФ, глава “ГРУ ДНР” Сергій Дубінський, підполковник ГРУ Олег Пулатов (усі – громадяни РФ), громадянин України Леонід Харченко, який воював на боці «ДНР».

Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за катастрофу MH17. Парламент Нідерландів також закликав РФ узяти відповідальність за збиття малайзійського «Боїнгу». Світовий конґрес українців (СКУ) заявляв, що вбивці MH17 та їхні керівники повинні бути притягнуті до відповідальності.

Утім, Росія продовжує заперечувати свою відповідальність і відмовляється від виконання резолюції РБ ООН щодо повної взаємодії з міжнародним розслідуванням у справі MH17.

Схожі публікації

Залишити коментар