У Брюсселі відбудуться переговори з приводу визнання вакцин, які використовуються в Україні

від Комарі Альберт

МОЗ, МЗС і віце-прем’єр-міністр з євроінтеграції працюють над тим, щоб українців, щеплених CoviShield і CoronaVac, без перешкод пускали в ЄС.

Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив про це на зустрічі з журналістами.

За його словами, відмова пропускати туристів, які щеплені вакциною, визнаною ВООЗ, – це порушення міжнародного права. Наступного тижня міністр проведе переговори в Брюсселі з приводу визнання вакцин, які використовуються в Україні.

Читайте також: Фінляндія забезпечить вакцинацію українських заробітчан

“Міжнародне право говорить: якщо встановлена норма, що при перетині кордону людина повинна бути вакцинована від якоїсь інфекційної хвороби, обов’язково повинна бути вакцина, визнана ВООЗ. Тобто міжнародне право гарантує: якщо ВООЗ визнала вакцину, то будь-який регулятор всередині країни не може не пускати людину, якщо він покаже повний курс щеплень”, – зазначив Ляшко.

Він нагадав, що CoviShield як продукт AstraZeneca і CoronaVac визнані ВООЗ. Питання в тому, що європейський регулятор EMA досі їх не визнає у себе, уточнив Ляшко.

“Наскільки я знаю, EMA зараз розглядає їхні документи і анонсує, що найближчим часом винесе по них рішення. Але дати не говорять. Це не означає, що питання не рухається з місця”, – пояснив глава МОЗ.

Ляшко додав, що зараз Україна також домовляється про визнання сертифікатів вакцинації з усіма країнами Євросоюзу.

“Кожна країна ЄС може самостійно домовитися про взаємовизнання національних COVID-сертифікатів і необов’язково з конкретним переліком вакцин. Зараз наше МЗС працює над цим з усіма країнами. Думаю, що протягом місяця ЄС відкриє доступ для мандрівників, які вакциновані цими препаратами”, – сказав міністр.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову із міністром закордонних справ та оборони Ірландії Саймоном Ковене. Міністри обговорили заходи України та Ірландії з протидії пандемії COVID-19, вакцинації населення та спрощення умов поїздок громадян

Схожі публікації

Залишити коментар