“Гопак не зупинити!” У Хорватії представили українські народні танці

від Комарі Альберт

28 червня 2021 року, в День Конституції України, на острові Хвар в місті Єлса (Хорватія) виступив народний художній колектив ансамбль народного танцю «Гопак» (така повна назва колективу).

Про це повідомило Посольство України в Республіці Хорватія.

Хорватському глядачеві було представлено вінок українських народних танців. “Гопак не зупинити”, – такий образ танцювального колективу постав у сприйнятті багаточисленних глядачів. Український дух та однострої, динаміка танцю – все промовляло легкістю, добром і близькістю до художньо-мистецького духу хорватського народного танцю.

Ансамбль «Гопак» щороку бере участь у міжнародних творчих конкурсах і вже виступив у Греції, Іспанії, Фінляндії, Італії, Естонії, Болгарії та на Кіпрі, а цього року – в Хорватії. Бо його місія – популяризувати український народний танець у світі.

Читайте також: Про відому харківську танцівницю й актрису Іду Рубінштейн розповів Музей української діаспори

Народний художній колектив ансамбль народного танцю “Гопак” був створений в 2001 році. У 2008 році  ансамблю присвоєно почесне звання “Зразковий художній колектив”. В 2013 році ансамбль з гідністю захистив це почесне звання, а в 2018 році ансамблю присвоєно почесне звання “Народний художній колектив”.

В ансамблі навчаються діти віком від 5 до 19 років.

В репертуарі ансамблю понад 25 хореографічних композицій різного жанру: український народні танці, танці народів світу, сучасні танці. Постановку концертних номерів здійснюють керівники колективу.

Читайте також: Гопак 1953 рік. Унікальні кадри. Деякі з цих рухів вже не танцюють.

На заняттях ансамблю відбувається залучення дітей до великого різноманіття танцювальної та музичної творчості, прищеплення відчуття власної національної приналежності, ознайомлення з образною сутністю танцювальної культури різних народів світу.

Читайте також: Етногенез українського та хорватського народів обговорили на академічному форумі

Заняття в ансамблі народного танцю “Гопак сприяють розвитку фізичних, хореографічних, музично-ритмічних та артистичних здібностей, розвитку акторської майстерності, психологічному розвитку, формують естетичний смак, навики партнерства, ознайомлюють із самобутністю народних танців, костюмами, зразками народної поезії, залучають до кращих традицій української культури.

А чи знаєте, що українська мова у світі сприймається як одна з наймилозвучніших і наймелодійніших. Читайте про милозвучність “солов’їної” мови, багатство лексики та поширені у світі українізми.

Схожі публікації

Залишити коментар