Ще три країни погодилися визнати українські COVID-паспорти

від Комарі Альберт

Українські сертифікати вакцинації проти COVID-19 погодилися визнати Молдова, Угорщина та Туреччина. Їх можуть почати видавати вже 1 липня.

Про це повідомив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Він нагадав, що, окрім цих трьох країн, Україна домовилася про взаємне визнання COVID-паспортів із Грузією.

“Розраховуємо, що найближчим часом ці домовленості будуть скріплені відповідними угодами”, — написав Шмигаль

Водночас голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики при МОЗ України Федір Лапій розповів в етері телеканалу Дом, як працюватимуть такі сертифікати. За його словами, термін дії документа залежатиме від кількості доз вакцини. Лапій уточнив, що всі, хто робить щеплення проти COVID-19 в Україні, уже є в електронній базі даних.

“Більшість вакцин припускають введення двох доз, у яких немає терміну давності. Можливо, через рік буде ухвалено рішення про те, що необхідно вводити додаткову дозу. Країни можуть самостійно ухвалювати рішення про кількість доз — одну або дві”, — розповів він.

Лікар-імунолог заявив, що після повернення в Україну громадяни можуть користуватися тим самим електронним сертифікатом без ПЛР-тестування, проте така опція поки не працює.

Також Лапій додав, що українці, які не вакцинувалися проти коронавірусу, теж зможуть відвідати ЄС. Вони мають здавати ПЛР-тест або експрестест, або перебувати на самоізоляції. Проте, за його словами, інформація про щеплення у сертифікаті може полегшити цей процес, “бо це додаткова свобода”.

Нагадаємо, з 1 липня Італія почне видавати COVID-паспорти. Італійські паспорти будуть повністю сумісні з COVID-сертифікатами всіх країн Європейського союзу. Разом з тим, з 1 липня Ізраїль дозволить в’їзд вакцинованим іноземцям. Крім тих, хто зробив щеплення, в Ізраїль будуть допущені діти до шести років.

Схожі публікації

Залишити коментар