СБУ передала Чехії архіви з доказами репресій проти чехів у Радянському Союзі

від Стожари

Галузевий державний архів СБУ передав чеським партнерам чергову частину оцифрованих архівних свідчень про репресії проти чехів у Радянському Союзі. Ці документи НКВС–КДБ стануть частиною веб-порталу про судовий процес проти чеських вчителів 1931 року у Харкові.

Про це повідомили у пресцентрі СБУ.

«Архівна співпраця з дослідження спільних сторінок історії для Чехії та України має значний потенціал у сфері культурної дипломатії. Виявлення та публікація у відкритому доступі архівів репресивних органів тоталітарного режиму дає змогу чеському та українському суспільствам краще зрозуміти один одного. А це є запорукою розвитку міцних двосторонніх взаємовідносин», – заявив директор архіву СБУ Андрій Когут.

Під час зустрічі у Галузевому державному архіві СБУ Надзвичайний і Повноважний посол Чеської Республіки в Україні Радек Матула та представник Інституту дослідження тоталітарних режимів (м. Прага) Адам Граділек анонсували, що запуск порталу про судовий процес проти чеських вчителів 1931 року у Харкові запланований на 14 червня. А це – 90-та річниця Харківського процесу.

За словами Адама Граділека, в Архіві вдалося виявити та оцифрувати понад 8 тисяч архівних справ на репресованих чехів та громадян Чехословаччини. Разом з тим, він зазначив, що архівні документи про чеську громаду Криму, а також окремі території Донецької та Луганської областей, у зв’язку з окупацією, зараз недоступні для опрацювання науковцями.

Посол Чеської Республіки в Україні наголосив на важливості двосторонньої співпраці, яка не тільки посилює чесько-український діалог, але також є прикладом для багатьох країн ЄС та Східного партнерства. Радек Матула подякував директору Архіву СБУ за проведену роботу та висловив запевнення про всебічну підтримку архівної співпраці.

Як ми раніше повідомляли, у Чехії посадили на 15 років 45-річного чоловіка, який воював за “ДНР”

Схожі публікації

Залишити коментар