Міжнародному дню вишиванки — 15 літ

від Стожари

Так повелося, що завжди, коли нам добре та гарно, ми вдягаємо те, що для нас більше, ніж просто одяг, – наші вишиванки. У них дівчата і жінки ще вродливіші, чоловіки – особливо мужні та стильні, діти – ніби янголята у чудових рукотворних шатах. Вишиванки здавна носили чоловіки, жінки і діти. Кріпаки і пани, міщани і селяни. Одягали їх у свята та на щодень.

Щороку у третій четвер травня у світі відзначають День вишиванки. Цього року, всесвітній день вишиванки відзначають уже вп’ятнадцяте.

Це свято не прив’язане до жодного державної чи релігійної дати. Воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння українського етнічного вишитого одягу.

Справжній подарунок до цього свята зробили депутати штату Нью-Йорк, які прийняли окрему резолюцію, приурочену його відзначенню.

Про це повідомила Олеся-Вікторія Греб, яка працювала над її підготовкою протягом свого перебування в офісі Браяна Барнвелла, члена асамблеї Нью-Йорка. Ця резолюція визнає святкування Дня вишиванки 20 травня ц. р. на території штату. «Для мене є великою приємністю бути свідком такого визнання наших українських традицій на рівні штату Нью-Йорк, — написала п. Греб у Facebook. — Українці у різних куточках світу об’єднуються у вшануванні Дня вишиванки як символу нашої ідентичності та національної гордости. Дякуємо члену асамблеї Нью-Йорка Б. Барнвеллу за його підтримку нашого свята!».

Цікаво також, що канадець українського походження Норберт Іван під час карантину вирішив по-своєму відзначити День вишиванки та продемонстрував власну колекцію українського національного одягу, розвісивши їх над місцевим озером Вінніпеґ.

В Україні ж цьогорічний День вишиванки його організатори присвятили українській традиційній музиці й екологічним проблемам. Святкування відбуватиметься у форматі Дня вуличної етномузики. На різних площах, парках і пішохідних вулицях гратимуть народні співці-музиканти.

Історія вишивки на теренах України має не одну тисячу років і своїми витоками сягає в незапам’ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа та мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях у VIII ст. до Р. Х. — IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує русів, які носили вишитий одяг. У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині знайшли срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок — VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX ст.

Особливого ж значення вишиванка набула в останні кілька століть. Вишиванку творять з любов’ю, вкладаючи у кожен візерунок певний смисл, щирі думки і душу. У вишивальниць є багато традицій і обрядів перед власне процесом вишивання, тому що це – особлива творчість, у якій передається наша українська краса, наша душа. 

Символіка вишивки залежала від того, кому призначалося вбрання: парубкові – нареченому, чоловікові, хлопчикові; дівчині, заміжній жінці, чи козакові.

В Україні вишивати вміли у всіх регіонах. Кожна область, інколи навіть село володіли своїми унікальними техніками вишивання. Дівчаток із наймолодшого віку привчали до вишивання. У деяких областях це ремесло любили навіть чоловіки.

Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка також символізує родинну пам’ять, вірність і любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ закодував в орнаменті вишиванок щастя, долю, життя та волю.

Впродовж останніх років вишиванка стала справжнім трендом. Більшість українських брендів створюють національний одяг зі старовинною символікою й унікальними українськими орнаментами.

Читайте також: Вишиванка як унікальний код твого краю. Від Луганська до Львова – особливості вишиванок кожного регіону України

Схожі публікації

Залишити коментар