Українська громада Латвії вшанувала роковини депортації кримських татар

від Комарі Альберт

18 травня 2021 року активісти Товариства підтримки України та працівники Посольства України в Латвії вшанували Пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу. Захід відбувся біля трьох «лип кримських», висаджених у 2019 році поруч із пам’ятником Тарасу Шевченку у Ризі (парк Кронвальда).

Про це повідомляється на сторінці Посольства України в Латвії.

Як повідомляє Укрінформ, вступне слово на заході сказала радник і заступник керівника місії Валентина Волкова (посол в Латвії Олександр Міщенко наразі перебуває в України, де супроводжує під час офіційного візиту спікера латвійського Сейму Інару Мурнієце). Вона окремо відзначила ту рішучу підтримку, яку надає Латвійська республіка Україні, кримськотатарському народу, що бореться за свої права.

Керівник Ukrainas atbalsta biedriba/Товариства підтримки України Тетяна Лазда нагадала про те, як важливо підтримувати українських політв’язнів у РФ, більшість з яких складають саме кримські татари. Активісти Ukrainas atbalsta biedriba листуються з ними, а також їхніми близькими, матерями, дружинами, підтримують їх. Як ми раніше повідомляли, в’язень Кремля Денис Кашук у своєму листі латвійським активістам з Ukrainas atbalsta biedriba/Товариства підтримки України подякував за увагу та підтримку.

Разом з тим, активісти української громади в Латвії до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу записали відеоролик на підтримку депортованих, а також переклали латиською мовою пісню 1965 року «Istek/Бажання» Нурі Мустафаєва про тугу за Батьківщиною.

«У цей важливий для спільної пам’яті день ми разом з московськими активістами, які проводять пікети на підтримку кримських татар біля пам’ятника Булату Окуджаві на Старому Арбаті, та української родиною з Омську вирішили підготувати відео на вшанування пам’яті депортованих кримських татар. Для цього взяли зворушливий уривок з віршів Шакіра Селіма: «Ще й досі вигнання триває… / А світ все те бачить, а світ все те знає… / І оком одним він над нами сміється, / а другим – ридає», – розказала організатор запису відео Тетяна Лазда.

На знак солідарності з кримськотатарським народом учасники акції підняли прапори, латвійський, український, кримськотатарський, розгорнули плакати та здійснили спільне фотографування.

Окремо варто відзначити, що 9 травня 2019 року Саейм Латвійської Республіки першим серед іноземних парламентів визнав депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом.

Нагадаємо, раніше у Латвії українку позбавили статусу закордонного українця за антиукраїнську діяльність.

Схожі публікації

Залишити коментар