Українські школярі здобули 13 нагород на науковому конкурсі у Сербії

Українські школярі, учні Малої академії наук, взяли участь у XХVІІІ міжнародній конференції юних дослідників ICYS-2021 та здобули 13 нагород: 1 золоту, 3 срібні, 4 бронзові медалі, 1 спеціальний приз та ще 4 медалі за постери.

Про це повідомляє ШоТам з посиланням на пресслужбу Малої академії наук.

Цього року змагання проходило 22-28 квітня у м. Бєлград (Сербія), учасники захищали свої проєкти онлайн.

Серед проектів юних дослідників варто зазначити наступні:

Аналіз води

Одинадцятикласник із Запоріжжя Іларіон Кулєшов отримав золото за розробку експрес-аналізу дисперсних систем. Винахідник придумав прилад, який за лічені секунди визначить, чим і наскільки забруднена вода. Можна аналізувати воду на вміст пилу, бруду, шматків пластику. Для аналізу потрібен сам прилад і ноутбук зі встановленою програмою. Результат з’являється на екрані у вигляді графіка: він показує, наскільки і чим саме забруднена вода.

Порятунок лісових комах

Срібло – у юного еколога, десятикласника з Києва Володимира Павленка. Хлопець придумав, як врятувати лісових мурах зникаючого виду Formica rufibarbis. Для цього Володимир сконструював вдома спеціальний інкубатор з пробірок, закоркованих мікрофіброю, куди ще восени помістив запліднену матку-мураху. Мета цього експерименту в тому, аби навесні переселити вирощених мурах у природне середовище і тим самим збільшити їхню чисельність.

Обігрівачі для рук

Ще одне срібло здобула Таїсія Чурсіна з Херсона за автономні обігрівачі для рук. Це спеціальні рукавиці, які допомагають людям, що страждають на хворобу Рейно – порушення кровообігу, коли внаслідок різкого звуження судин у пальці рук та ніг потрапляє недостатньо крові. Також Таїсія розробила мобільний додаток до рукавичок, який допомагає лікарю стежити за станом пацієнта.

Дослідження коливань гідродинаміки

Трійку срібних призерів закриває Віктор Уланов, учень 11 класу з м. Дніпро. Він дослідив виникнення автоколивань у гідродинамічній системі. Результати цієї роботи можуть бути використані при проектуванні атомних електростанцій.

Також українська команда здобула дві бронзи за проєкти з математики:

  • оцінювання площ частин трикутника  – робота Ольги Глазунової з м. Суми,
  • математичне моделювання великих деформацій кручення прямих призм – робота Михайла Деркача з м. Київ.

Ще дві бронзи – за проєкти з фізики:

  • у Данила Кечі з м. Херсон за моделювання погодних умов на Марсі
  • у Андрія Терентьєва з м. Дніпро за аналіз режимів руху фрикційного маятника.

Варто зазначити, Міжнародна конференція юних дослідників «ICYS» – щорічний захід, який є особливим видом індивідуальних змагань з фізики, математики, екології та комп’ютерних наук. Участь у змаганні можуть брати учні закладів середньої освіти 14-18 років, що вільно володіють англійською мовою. У 2021 році у конференції ICYS взяли участь 143 юні дослідники з 23 країн світу.

Раніше ми також розповідали про рятівну розробку волонтера-винахідника – як будь-де, зокрема на фронті, можна вирішити проблему забезпечення людей питною водою.

Схожі публікації

Залишити коментар