Українські школярі здобули 13 нагород на науковому конкурсі у Сербії

Українські школярі, учні Малої академії наук, взяли участь у XХVІІІ міжнародній конференції юних дослідників ICYS-2021 та здобули 13 нагород: 1 золоту, 3 срібні, 4 бронзові медалі, 1 спеціальний приз та ще 4 медалі за постери.

Про це повідомляє ШоТам з посиланням на пресслужбу Малої академії наук.

Цього року змагання проходило 22-28 квітня у м. Бєлград (Сербія), учасники захищали свої проєкти онлайн.

Серед проектів юних дослідників варто зазначити наступні:

Аналіз води

Одинадцятикласник із Запоріжжя Іларіон Кулєшов отримав золото за розробку експрес-аналізу дисперсних систем. Винахідник придумав прилад, який за лічені секунди визначить, чим і наскільки забруднена вода. Можна аналізувати воду на вміст пилу, бруду, шматків пластику. Для аналізу потрібен сам прилад і ноутбук зі встановленою програмою. Результат з’являється на екрані у вигляді графіка: він показує, наскільки і чим саме забруднена вода.

Українські школярі здобули 13 нагород на науковому конкурсі у Сербії

Порятунок лісових комах

Срібло – у юного еколога, десятикласника з Києва Володимира Павленка. Хлопець придумав, як врятувати лісових мурах зникаючого виду Formica rufibarbis. Для цього Володимир сконструював вдома спеціальний інкубатор з пробірок, закоркованих мікрофіброю, куди ще восени помістив запліднену матку-мураху. Мета цього експерименту в тому, аби навесні переселити вирощених мурах у природне середовище і тим самим збільшити їхню чисельність.

Українські школярі здобули 13 нагород на науковому конкурсі у Сербії - фото 2

Обігрівачі для рук

Ще одне срібло здобула Таїсія Чурсіна з Херсона за автономні обігрівачі для рук. Це спеціальні рукавиці, які допомагають людям, що страждають на хворобу Рейно – порушення кровообігу, коли внаслідок різкого звуження судин у пальці рук та ніг потрапляє недостатньо крові. Також Таїсія розробила мобільний додаток до рукавичок, який допомагає лікарю стежити за станом пацієнта.

Українські школярі здобули 13 нагород на науковому конкурсі у Сербії - фото 3

Дослідження коливань гідродинаміки

Трійку срібних призерів закриває Віктор Уланов, учень 11 класу з м. Дніпро. Він дослідив виникнення автоколивань у гідродинамічній системі. Результати цієї роботи можуть бути використані при проектуванні атомних електростанцій.

Українські школярі здобули 13 нагород на науковому конкурсі у Сербії - фото 4

Також українська команда здобула дві бронзи за проєкти з математики:

  • оцінювання площ частин трикутника  – робота Ольги Глазунової з м. Суми,
  • математичне моделювання великих деформацій кручення прямих призм – робота Михайла Деркача з м. Київ.

Ще дві бронзи – за проєкти з фізики:

  • у Данила Кечі з м. Херсон за моделювання погодних умов на Марсі
  • у Андрія Терентьєва з м. Дніпро за аналіз режимів руху фрикційного маятника.

Варто зазначити, Міжнародна конференція юних дослідників «ICYS» – щорічний захід, який є особливим видом індивідуальних змагань з фізики, математики, екології та комп’ютерних наук. Участь у змаганні можуть брати учні закладів середньої освіти 14-18 років, що вільно володіють англійською мовою. У 2021 році у конференції ICYS взяли участь 143 юні дослідники з 23 країн світу.

Українські школярі здобули 13 нагород на науковому конкурсі у Сербії - фото 5

Раніше ми також розповідали про рятівну розробку волонтера-винахідника – як будь-де, зокрема на фронті, можна вирішити проблему забезпечення людей питною водою.

Схожі публікації

Залишити коментар