У Канаді помер вчений, на основі досліджень якого зняли стрічку про весілля на Буковині

від Комарі Альберт

У Канаді помер видатний український вчений за океаном – професор Альбертського університету Богдан Медвідський.

Народився учений 14 вересня 1936 у місті Станіславі (тепер Івано-Франківськ) у родині фармацевтів. Але через хворобу перед початком Другої світової війни батьки відіслали його на лікування до Швейцарії.

Зустрілися лише по її закінченні у Відні. На той час Богдан володів німецькою і французькою мовами, але мусив знову вивчити українську. Через деякий час родина перебралася до Торонто у Канаді.

Після середньої школи Богдан здобув бакалаврський і магістерський ступені в Оттавському університеті. Там же, в Оттаві, викладав у Карлтонському університеті українську та російську мови.

Ступінь доктора філософії здобув у Торонтському університеті, де вже працював з 1969 року викладачем слов’янських мов та літератур.

1971 року перебрався до Альбертського університету в місті Едмонтоні, де працював до останніх днів свого життя, спочатку у відділі слов’янських та східноєвропейських студій.

Згодом професорував у відділі сучасних мов і порівняльних студій, де започаткував програму з українського фольклору, створив кафедру української культури та етнографії (1990), Центр української етнографії (2004).

На загальнодержавному рівні очолював Наукове товариство імені Шевченка (1976-1983), Асоціацію славістів (1982-1983), Асоціацію фольклорних студій (1985-1987).

Протягом багатьох років професор Медвідський займався українським фольклором у Канаді. А коли з’явилась можливість співпрацювати з колегами на батьківщині, зайнявся етнографією і фольклором в Україні.

За багаторічну самовіддану працю зі збереження та плекання україністики професора Медвідського багаторазово відзначав Конгрес українців Канади та інші українські організації, які входять до нього або співпрацюють з ним.

Кафедра, заснована процесором в Альбертському університеті, з плином часу перетворилася на Центр українського та канадського фольклору імені Петра та Доріс Кулів, що з 2003 року йменується Український архів фольклору Богдана Медвідського.

За свої досягнення Богдан Медвідський у 2008-му році удостоївся ордена за заслуги ІІІ ступеня.

Професор десятиліттями співпрацював з етнографами і фольклористами України, працюючи в редколегії часопису “Народна творчість та етнографія”. На матеріалах, зібраних ним та його учнями і послідовниками, написані наукові праці, підручники, зняті кінофільми, у тому й, наприклад, чудова стрічка про буковинське весілля у Топорівцях.

У цьому широку допомогу надавали палкому послідовникові професора Андрієві Нагачевському викладачі та студенти тодішнього історичного факультету ЧНУ (тепер факультет історії, політології та міжнародних відносин).

Особисто сам професор неодноразово відвідував Чернівецький університет ще з 80-х років минулого століття, брав участь у міжнародних конференціях, конгресах українців, виступав перед студентами.

Як повідомлялося, у США помер голова Світової ліги українських політв’язнів Богдан Качор.

Схожі публікації

Залишити коментар