Росія «вкидає» в інформпростір Балтійських країн фейки та наративи щодо України

від Стожари

Останнім часом в Балтійських країнах спостерігаються спроби ідеологів Кремля «вкинути» в інформаційний простір країн цинічні фейки та наративи щодо України.

Так, за повідомленням Посольства України в Латвії, проросійські сили розпочали кампанію в країні з дискредитації посла України та посольства.

“…у зв’язку із позицією посла України в Латвії щодо викриття злочинної діяльності проти України так званої української організації, а насправді маріонетки в руках Кремля – «Об’єднання українських товариств Латвії», проросійські сили розпочали кампанію з дискредитації посла України та посольства шляхом компіляції та фальсифікації висловів Посла України із відкритих джерел, інтерв’ю тощо”.

Читайте також: Світовий конгрес українців виключив латвійську організацію через антиукраїнську діяльність її членів

Нагадаємо, 15 березня посол України в Латвійській Республіці Олександр Міщенко закликав українців з «Об’єднання українських товариств Латвії», яке виключили зі Світового конгресу українців, вийти з Об’єднання, аби діяти на захист України та її незалежності.

«Зокрема, використовується відеоматеріали 40-хвилинного інтерв’ю Міщенка для Radio Baltkom від 30.04.2019 р. Поява подібного роду матеріалів вчергове засвідчує антиукраїнську сутність так званої української організації «Об’єднання українських товариств Латвії», яке насправді працює в інтересах країни-агресора Росії», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Українська діаспора в Латвії попередила владу країни про антиукраїнську кампанію проросійської організації

Разом з тим, Посольство України в Латвії повідомляє про спроби ідеологів Кремля «вкинути» через відповідні ЗМІ в інформаційний простір Латвії проросійські наративи щодо конфлікту на сході України.

«… Спостерігаються спроби ідеологів Кремля «вкинути» через відповідні ЗМІ в інформаційний простір Латвії проросійські наративи на кшталт «замороженный конфликт на востоке Украины выгодный обеим сторонам, России и Украине», «обоюдный обстрел», «непризнанные республики» тощо», – йдеться у публікації.

Читайте також: У Латвії українку позбавили статусу закордонного українця за антиукраїнську діяльність

Таким чином чітко прослідковується спроба нав’язати латвійцям хибну думку про «нібито рівну відповідальність України та Росії» за збройний напад Росії на суверенну Україну, зазначили у посольстві.

«Зазначені твердження набувають особливого цинізму, беручи до уваги, що майже щодня на сході України гинуть українські військові, захищаючи свою територію від російського агресора. Так, внаслідок порушення збройними формуваннями Російської Федерації режиму припинення вогню 5 квітня 2021 року на сході України загинуло двоє українських бійців…», – йдеться у публікації.

Українське диппредставництво у Латвії підкреслило, що у зв’язку зі значним збільшенням концентрації російських військ і озброєнь на східних і південних кордонах України світова спільнота дала чітко зрозуміти Кремлю, що нове вторгнення на територію України не залишиться без адекватної відповіді.

Нагадаємо, за повідомленням головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака, РФ стягнула до українського кордону 28 батальйонних тактичних груп. 4 квітня стало відомо, що Російська Федерація перекидає у тимчасово окупований Крим 76-ту гвардійську десантно-штурмову дивізію зі Пскова, бійці якої в 2014 році воювали на сході України.

Читайте також: Активісти передали представникам місії ОБСЄ в Україні документи з пропозицією щодо відкриття в Криму спеціальної моніторингової місії

Разом з тим, Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову із міністром закордонних справ Латвійської Республіки Едгарсом Рінкевичсом. Латвійський міністр висловив солідарність із Україною, запевнив у непохитній підтримці Латвією територіальної цілісності та суверенітету України на тлі дестабілізуючих дій Російської Федерації.

“Едгарс Рінкевичс запевнив, що Латвія буде підтримувати Україну не лише на двосторонньому рівні, але і в ЄС, НАТО та інших міжнародних форматах, аби міжнародна підтримка України у протистоянні російській агресії була дієвою”, – йдеться у повідомленні.

Балтійські країни розглядають Україну як найбільш цінного партнера НАТО, заявив міністр Латвійської Республіки Артіс Пабрікс під час телефонної розмови з міністром оборони України Андрієм Тараном, що відбулась з ініціативи латвійської сторони.

“Латвія та інші балтійські країни розглядають Україну як найбільш цінного партнера НАТО, що стоїть на охороні спільних цінностей. Ми будемо робити усе залежне від нас для підтримки руху України до НАТО та ЄС”, – підкреслив Пабрікс.

Під час цієї розмови, Артіс Пабрікс підтвердив наміри Латвійської Республіки продовжувати надавати підтримку Україні у відновленні її територіальної цілісності та суверенітету.

Схожі публікації

Залишити коментар