Світовий конгрес українців виключив латвійську організацію через антиукраїнську діяльність її членів

від Стожари

Світовий конгрес українців (СКУ) вперше за свою історію виключив зі своїх лав Об’єднання українських товариств Латвії (ОУТЛ) через поширення антиукраїнської пропаганди, підтримку самопроголошених республік тощо.

Про це повідомили у пресслужбі Світового конгресу українців.

Як повідомляється, 13 березня 2021 р. Рада директорів Світового Конґресу Українців (СКУ) виключила зі своїх лав Об’єднання українських товариств Латвії (ОУТЛ), оскільки його діяльність демонструє антиукраїнську позицію, що суперечить основним засадам діяльності та цінностям СКУ. Таке рішення СКУ вперше прийняв за свою понад 50-літню історію. ОУТЛ була однією з трьох складових організацій з Латвії.

Ухвала була зроблена за результатами тривалого моніторингу діяльності ОУТЛ,  офіційного спілкування з його Проводом  із наданням безпосередніх доказів про антиукраїнську діяльність ОУТЛ та зверненням їх опротестувати, консультацій з провідними українцями в Латвії, а також на підставі заслухання на спеціальному засіданні Ради директорів 13 березня 2021 р. уповноваженого Головою ОУТЛ заступника цього Об’єднання.

На основі зібраної у відкритих джерелах інформації було встановлено, що члени та керівники ОУТЛ явно демонструють антиукраїнську позицію.

У СКУ навели перелік причин, чому ОУТЛ виключають:

  • пропагування різної антиукраїнської інформації в соціальних мережах;
  • участь в акціях організацій, що керуються ідеологією «русского міра»;
  • поширення дезінформації про війну на Донбасі та наклепів на владу України, яка начебто є «фашистською гунтою», яка вбиває дітей;
  • висловлювання, які дискредитують Революцію Гідності;
  • просування ідеї про створення новоросійської республіки;
  • ідеалізація бойовиків на Донбасі, зокрема Олександра Захарченка;
  • співпраця з російськими пропагандистськими ЗМІ;
  • підтримка проросійських радикальних груп у Латвії, які підривають її суверенітет;
  • пропагування у Латвії забороненої радянської символіки та історії;
  • участь членів ОУТЛ у заходах посольства РФ у Латвії;
  • проведення культурних заходів у закладах РФ та запрошення на них дипломатичних представників держави-агресора.

Ці докази були надані Президенту та Проводу ОУТЛ в офіційному письмовому зверненні, однак жоден із них не було спростовано ні письмово, ні під час виступу представника ОУТЛ на спеціальному засіданні Ради директорів СКУ.  Все це  стало причиною для виключення ОУТЛ з членства в СКУ.

“Сьогодні, коли Україна вже сьомий рік протистоїть російській агресії, одним із основних завдань СКУ і його мережі в понад 60 країнах світу є підтримка українського народу щодо захисту територіальної цілісності України, –  заявив Президент СКУ Павло   Ґрод.  – І тому СКУ вважає неприпустимим членство в СКУ будь-якої організації, яка пропагує антиукраїнську політику та співпрацює з російськими владними структурами. СКУ відкритий до співпраці з українськими громадськими  організаціями в діаспорі, які стійко стоять на проукраїнській позиції, що відповідає основним засадам діяльності СКУ”.

У СКУ підкреслили, що будуть взаємодіяти зі своїми складовими організаціями в Латвії, щоб підсилити українські патріотичні сили та підтримати формування нового центрального представництва українців у Латвії для здійснення  проукраїнської громадської діяльності.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Портал Української Діаспори “Стожари”, у Латвії українку позбавили статусу закордонного українця за антиукраїнську діяльність. Так, Національна комісія України з питань закордонних українців позбавила статусу закордонного українця Ларису Давиденко, керівника товариства “Світанок” у Латвії, через її діяльність, яка суперечить національним і безпековим інтересам України. 

Схожі публікації

Залишити коментар