Глибока шана Ярославу Йосиповичу Бураку

від Стожари

15 березня цього року в Західному науковому центрі НАН України і МОН України відбулося засідання секції математики та математичного моделювання ЗНЦ, присвячене методам математичного моделювання та оптимізації фізичних процесів в континуальних системах. Цією тематикою й займався видатний український вчений, доктор фізико-математичних наук, член-кореспондент НАН України, заслужений діяч науки України, професор Ярослав Йосипович Бурак (1931-2011), 90-річчя від дня народження якого відзначали науковці, зібрані і у залі ЗНЦ, і, водночас, присутні на акції за посередництвом онлайн-платформи ZOOM.

Глибока шана Ярославу Йосиповичу Бураку
Бурак Ярослав Йосипович

Завдяки плідній праці Ярослава Йосиповича Бурака, його колег та учнів, у Львові створили наукову школу з проблем континуально-термодинамічного моделювання та оптимізації нелінійних локально нерівноважних систем. Про це й говорили у своїх виступах голова ЗНЦ НАН і МОН України Зіновій Назарчук; директор Інституту прикладних проблем механіки і математики (ІППММ) академік НАН України Роман Кушнір; директор Центру математичного моделювання ІППММ Ярослав П’янило; професор Національного університету «Львівська політехніка» професор Роман Мусій; провідний науковий співробітник Центру математичного моделювання ІППММ Тарас Нагірний; директор Карпатського відділення Інституту геофізики імені С.І. Субботіна НАН України Валентин Максимчук; професор Богдан Гера з Університету залізничного транспорту.

Замість післямови. «Я був заступником Ярослава Бурака як завідуючого відділом десь 10 років. Ми разом з ним дуже плідно працювали. У нього був характер справжнього науковця. Він завжди прагнув знайти щось нове і це нове розвивати. Ярослав Йосипович був людиною, яка шукає вирішення проблем, про які в науці до того часу не говорили». (З виступу Тараса Нагірного).

То ж приємно, що наукова спадщина професора Ярослава Бурака ще довго служитиме джерелом ідей і роздумів для наукових пошуків у різних напрямах механіки, математичної фізики і математичного моделювання.

Глибока шана Ярославу Йосиповичу Бураку - фото 2
Богдан Залізняк, керівник пресцентру
наукової журналістики ЗНЦ НАН України і МОН України,
член НСПУ і НСЖУ
м. Львів

Схожі публікації

Залишити коментар