У Польщі створять віртуальний український некрополь

Проєкт «Живі у нашій пам’яті – віртуальний український некрополь у Польщі» планує реалізувати Українське історичне товариство у Польщі за підтримки місцевого Об’єднання українців та інших українських організацій.

Про це повідомляє видання українців у Польщі «Наше слово».

«Метою проєкту є створення загальнодоступної інформаційної онлайнплатформи (у польсько- та українськомовному варіантах) про місця поховань у Польщі постатей важливих для української національної пам’яті. Проєкт передбачає зібрання наявних даних про кілька сотень місць поховань, виконання фотографічної документації та виготовлення біографічних інформацій про вказаних осіб. Здійснення проєкту буде відбуватися поетапно протягом трьох років», – зазначають автори ініціативи.

Цей проєкт дасть можливість віднайти місце поховання конкретної особи та отримати про неї основну інформацію.

Упродовж 2021 року на першому етапі проєкту «Живі у нашій пам’яті – віртуальний некрополь української інтелігенції у Польщі міжвоєнного періоду» відбуватиметься збір документації щодо місць поховань вояків українських армій, які проживали у Польщі після поразки Визвольних змагань 1917–1921 років. Крім того, планується документування місць поховань видатних українців з Лемківщини, Бойківщини, Перемишльщини, Надсяння, Ярославщини, Любачівщини, Холмщини, Підляшшя у період 1918–1939 років.

«Таким чином, ми повернемо у сучасну свідомість значну кількість людей, які зробили свій незаперечний внесок в українську історію та культуру. Сьогодні ми хочемо похилитися над їхніми могилами, щоб віддати їм належну шану, а нам і нашим нащадкам допомогти плекати думку, що історію творять небайдужі люди, заангажовані в працю для суспільного блага. Хочемо водночас усвідомити, що польсько-українська історія не обмежується поодинокими сумними чи радісними подіями, а поляки й українці були та будуть сусідами завжди», – наголошують ініціатори проєкту.

Під зверненням ініціативної групи підписалися, зокрема, колишній та нинішній голови Об’єднання українців у Польщі (ОУП) Юрій Рейт й Петро Тима, голова Українського товариства в Любліні Григорій Купріянович, професори Ігор Галагіда, Роман Дрозд, Ростислав Жерелик, Марко Мельник тощо.

Кожен охочий може підтримати проєкт! Фінансові пожертви можна висилати на банківський рахунок Українського історичного товариства у Польщі з допискою  „Na działalność statutową – żywi w naszej pamięci”. Детальніша інформація – ТУТ.

Як повідомлялося, у цифровому архіві Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» з’явилися нові документи ХХ сторіччя.

Схожі публікації

Залишити коментар