У конкурсі Вікіпедії перемогло відео про дерев’яну церкву на Львівщині

У конкурсі «Вікі любить пам’ятки» на краще відео перше місце посів ролик Ігоря Мартиніва, де зображено Церкву Святого Дмитра у селі Матків Львівської області.

Про це повідомили організатори.

Церква споруджена 1838 року, є пам’яткою бойківської архітектури та монументального мистецтва. 21 червня 2013 року церкву разом із іншими дерев’яними церквами карпатського регіону, внесли до списку світової спадщини ЮНЕСКО.

Atoly, адміністратор Вікіпедії українською, член організаційного комітету та ініціатор спеціальної номінації, прокоментував результати так: «Звичайно, що організація цієї спецномінації потребувала незвичної роботи, адже це трохи нетипово — приймати відео у рамках фотоконкурсу. Проте наш конкурс цілком відбувається в онлайні, і відео є важливими для ілюстрування об’єктів культурної спадщини у статтях Вікіпедії. І якщо люди вже поїхали кудись заради світлин, можна сподіватися, що така спеціальна відзнака мотивує їх записати й короткий відеоряд. Певним недоліком є те, що не всі об’єкти, які можна вдало сфотографувати, вдається вдало відзняти на відео. Та й навички відеографів дещо різняться від навичок фотографів, тому наступного року нам варто попрацювати над тим, щоб залучити більше людей, які працюють саме з відео та розширити їх географію».

На другому місці за балами журі теж відео від Ігоря Мартиніва. Цього разу — палац Бруницьких у селищі Великий Любінь Львівської області.

Ігор Мартинів професійно займається зйомкою і має власний ютуб-канал nebo.lviv.ua. Він так пояснив мотивацію своє участі у конкурсі так: «Мені як автору хочеться, щоб мої роботи побачила якомога більша аудиторія. Сподіваюся таким чином привернути увагу до свого ютуб-каналу».

Третє місце посів новий учасник конкурсу — Кирило Венцеславський. На його відео — музей просто неба в Пирогові.

Серед авторів, чиї відео потрапили до фінального оцінювання журі, також були Любов Суверньова, Вячеслав Галєвський, а також користувачі Malinovskyi Oleg, AlexSyver.

Як повідомлялося, Україна – на першому місці у найбільшому фотоконкурсі планети, організованому Вікіпедією.

Схожі публікації

Залишити коментар