Фотографія чеського фотографа “Різанина в Бучі” перемогла в конкурсі Czech Press Photo 2022

від Стожари
Головний приз конкурсу Czech Press Photo 2022 отримав фотограф-фрілансер Войтех Дарвік Маца за фото «Різанина в Бучі» (Masakr v Buči). Це знімок із серії фотографій, що зафіксували військові злочини російських військ в українських містах Буча та Ірпінь.
На знімку зображено вбитого мешканця Бучі, що лежить на вулиці, а поряд з ним сидить собака. 

«Я пробув у Бучі кілька днів. Сумним символом цього міста стала братська могила, в якій перебувало понад 300 тіл цивільних осіб, які часто жорстоко страчені. Поки я був у Бучі, знайшли місце, де росіяни розстріляли шістьох людей — двох чоловіків і чотирьох жінок. Повідомляється, що одна з дівчат була неповнолітньою. Усіх розстріляних облили горючою рідиною та підпалили, російські військові хотіли замести сліди злочинів. Знімок, представлений на конкурсі, — це фотографія мертвого чоловіка, який лежить на землі, все ще стискає зв’язку ключів від будинку, і собаки, який віддано чекає біля тіла свого господаря», — розповів Войтех Дарвік Маца.

«Важливо показувати такі шокуючі кадри, бо люди часто не знають, що там сталося насправді. Жертв катували, вбивали, і громадськість має побачити ці історії», - сказав член журі український фотограф Євген Малолєтка.
Міжнародне журі обрало знімок "Різанина в Бучі" із понад 6 000 робіт, представлених на 28-й конкурс 234 авторами з Чехії та Словаччини. Найкращі знімки конкурсу можна до кінця липня побачити у Національному музеї у Празі, де 31 січня організатори оголосили результати.
Маца також став переможцем у категорії «Новини» із серією фотографій з України. Знімок із Бучі, зроблений Габріелем Кухтою з Deník N, посів третє місце. Усі три перші місця у категорії «Репортаж» також належать українським подіям. Премію отримав Мілан Буреш із видання Respekt за серію «Чекаючи на поїзд у безпечне місце», де зображені українські біженці.

Схожі публікації

Залишити коментар