У Стокгольмі відбувся конкурс «Видатні українці»

від Комарі Альберт

Четвертий рік поспіль конкурс «Видатні українці» проходить в Українській школі міста Стокгольм. Учасники конкурсу розповіли цікаві факти про знаних українців і поділилися один із одним корисними знаннями.

Про це повідомляє посольство України в Швеції.

«Чи ви знали, що український конструктор Сергій Корольов міг би отримати Нобелівську премію, якщо би у 1957 році радянська влада не відмовилась повідомити Нобелівському комітету справжнє прізвище конструктора? А той факт, що Іван Айвазовський народився в Феодосії (Крим)? І що Юрій Кондратюк і Олександр Шаргей – це одна й та сама особа? Про це і про багато інших цікавих фактів про видатних українців сьогодні розповідали учні середньої та старшої груп Української школи в м. Стокгольм в рамках конкурсу «Відомі українці», який проводиться вже 4-ий рік поспіль», – зазначається в дописі.

Діти, зокрема, поділилися своїми презентаціями про княгиню Ольгу, Івана Франка, Миколу Леонтовича, Івана Айвазовського, Сергія Корольова, Юрія Кондратюка, Агатангела Кримського, Івана Пулія, Івана Марчука, Марійку Підгірянку(Марію Ленерт), Василя Ігнатенка, Віталія Кличка, Дмитра Підручного, Дмитра Кривенка, Василя Іванчука.

Переможцями, за рішенням журі, стали Олександр Дук, Соломія Трускавецька та Вадим Гуд.

В посольстві привітали учасників та побажали подальших успіхів та перемог.

Крім того, в дипустанові подякували директорці Української школи м. Стокгольм Наталі Войтюк, вчителям, представникам молодіжної скаутської організації ПЛАСТ в Швеції та Данії за організацію заходу, батькам і дітям за участь.

Серед членів журі конкурсу була, зокрема, викладачка в українській школі «Еллісів» в Осло Ніна Хаген. Вона роповіла, що цьогоріч творче змагання про українців, «яких визнав увесь світ, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають», вперше проходило онлайн.

«Учні згадали відомих українців, що своїми досягненнями прославили рідну землю. Це шалено круто!», – поділилася своїми враженнями Хаген. Вона висловила переконання, що «такий позитивний досвід має бути поширений і в багатьох інших країнах світу, в яких мешкають українці».

Як повідомлялося, українці Скандинавії не забувають про національні традиції. Так, зокрема, Український театр у Швеції «МИ» (Ukrainsk teater VI i Sverige) у січні провів театралізований різдвяний вертеп у онлайн-форматі.

Схожі публікації

Залишити коментар