Українське know-how: У Харкові виготовили унікальний агрегат для міжнародного космічного супутника

На замовлення французької компанії Thales Alenia Space уперше у світі терморегулюючий гідроакумулятор –для супутника розробили та виготовили українська компанія FED та Центр Технічної Фізики Державного аерокосмічного університету імені Жуковского ХАІ.

Про це пише Харків.Депо.

Виріб буде встановлено на супутнику ЅЕЅ-17, який забезпечить телекомунікаційний зв’язок на геостаціонарній орбіті (36000 км). ЅЕЅ-17 – міжнародний проект, у якому задіяні компанії з США, країн Євросоюзу та України.

ТГА використовується для температурної стабілізації елементів (корисного навантаження) супутника.

Цей агрегат – українське ноу-хау, number one в світі. ТГА ми відвантажили навесні цього року і зараз він вже змонтований на супутнику. Запуск супутника планується в першому кварталі 2021 року. На даний час компанією FED буде виготовлено два ТГА. Підсумкова загальна вартість контракту – 5 млн доларів. У цьому році компанія Thales Alenia Space знову оголосила тендер на виготовлення агрегатів для космічних апаратів. Ми вже надіслали свою тендерну пропозицію. Будемо змагатися з європейцями і американцями”, – зазначив голова правління компанії FED Віктор Попов.

Варто зазначити, у листопаді 2015 року компанія FED перемогла в тендері компанії Thales Alenia Space на розробку і постачання теплообмінника для телекомунікаційного супутника. Реалізація проекту почалася в 2016 році. Попов зазначив, що виготовлення ТГА є прикладом комерціалізації наукових розробок.

У супутнику працюють комп’ютери, випромінювачі і багато інших систем, що виділяють тепло. Розроблена харківськими вченими система акумулює тепло і передає на теплообмінники, які потім випромінюють його в космос.

Як повідомлялося, Україна – космічна держава, це ще раз було доведено у Французькій Гвіані.

Схожі публікації

Залишити коментар