Світло «Тіней забутих предків»: 55 річниця першого публічного протесту проти політрепресій в СРСР

4 вересня 1965 року в Києві відбулась прем’єра фільму режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Під час прем’єри Іван Дзюба, Василь Стус і В’ячеслав Чорновіл влаштували акцію протесту проти масових арештів українських інтелектуалів.

Про епохальну історичну водію нагадує прес-служба Кабінету міністрів України у Facebook.

“Цей геніальний фільм пронизаний атмосферою народного духу став одним із символів українського кіно. Під час прем’єри Іван Дзюба, Василь Стус і В’ячеслав Чорновіл влаштували акцію протесту проти масових арештів українських інтелектуалів, які пройшли напередодні. Це вплинуло на долю самого фільму, який радянська влада поставила «на полицю». Сам Сергій Параджанов зазнав переслідувань, а потім був заарештований. Проте, історія все розставила на свої місця. «Тіні забутих предків» назавжди залишились в золотому фонді світового кіно, а його критики та переслідувачі пішли в небуття», йдеться у дописі.

«1965 рік. Кінотеатр «Україна». Прем’єра фільму «Тіні забутих предків». Іван Дзюба повідомляє про арешти української творчої інтелігенції. Що здійнялося в залі! А на естраді! Ґебешники кричать: «Провокація!» Ввімкнули гучномовці, щоб заглушити Дзюбу. І тут у двох проходах з’являються Василь Стус і Славко Чорновіл і закликають глядачів на знак протесту встати. Встала купка людей. Я оглянувся – може 50-60 людей стояли. Зал був набитий – 800 місць… Але факт відкритого протесту відбувся». Роман Корогодський, культуролог, архівіст, учасник тих подій і мемуарист (стаття «Лідер», журнал «Сучасність», №4, 2003).

Так, це була справді знакова подія: один із перших в СССР післясталінської доби і перший в УРСР публічний протест проти політичних репресій, який відбувся рівно 55 років тому.

Абсурдний факт – але фільм і далі з успіхом демонструвався за кордоном, але як російський!

«На міжнародному кінофестивалі в Мар-дель-Плата український фільм Київської студії ім. Довженка «Тіні забутих предків» дістав другу премію і був гаряче сприйнятий публікою. Але… аргентинська публіка не знає про існування такої суверенної держави і такого народу, назва Києва їй нічого не говорить, і вона кричала «Віва Русія! Віва Москоу!», – уточнює Радіо Свобода.

Спецповідомлення КДБ про проведення політичної акції під час прем’єри фільму «Тіні забутих предків», 1965 рік

Нагадаємо, раніше була публікація до дня народження Івана Миколайчука.

Схожі публікації

Залишити коментар