Світло «Тіней забутих предків»: 55 річниця першого публічного протесту проти політрепресій в СРСР

4 вересня 1965 року в Києві відбулась прем’єра фільму режисера Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Під час прем’єри Іван Дзюба, Василь Стус і В’ячеслав Чорновіл влаштували акцію протесту проти масових арештів українських інтелектуалів.

Про епохальну історичну водію нагадує прес-служба Кабінету міністрів України у Facebook.

“Цей геніальний фільм пронизаний атмосферою народного духу став одним із символів українського кіно. Під час прем’єри Іван Дзюба, Василь Стус і В’ячеслав Чорновіл влаштували акцію протесту проти масових арештів українських інтелектуалів, які пройшли напередодні. Це вплинуло на долю самого фільму, який радянська влада поставила «на полицю». Сам Сергій Параджанов зазнав переслідувань, а потім був заарештований. Проте, історія все розставила на свої місця. «Тіні забутих предків» назавжди залишились в золотому фонді світового кіно, а його критики та переслідувачі пішли в небуття», йдеться у дописі.

«1965 рік. Кінотеатр «Україна». Прем’єра фільму «Тіні забутих предків». Іван Дзюба повідомляє про арешти української творчої інтелігенції. Що здійнялося в залі! А на естраді! Ґебешники кричать: «Провокація!» Ввімкнули гучномовці, щоб заглушити Дзюбу. І тут у двох проходах з’являються Василь Стус і Славко Чорновіл і закликають глядачів на знак протесту встати. Встала купка людей. Я оглянувся – може 50-60 людей стояли. Зал був набитий – 800 місць… Але факт відкритого протесту відбувся». Роман Корогодський, культуролог, архівіст, учасник тих подій і мемуарист (стаття «Лідер», журнал «Сучасність», №4, 2003).

Так, це була справді знакова подія: один із перших в СССР післясталінської доби і перший в УРСР публічний протест проти політичних репресій, який відбувся рівно 55 років тому.

Абсурдний факт – але фільм і далі з успіхом демонструвався за кордоном, але як російський!

«На міжнародному кінофестивалі в Мар-дель-Плата український фільм Київської студії ім. Довженка «Тіні забутих предків» дістав другу премію і був гаряче сприйнятий публікою. Але… аргентинська публіка не знає про існування такої суверенної держави і такого народу, назва Києва їй нічого не говорить, і вона кричала «Віва Русія! Віва Москоу!», – уточнює Радіо Свобода.

Світло «Тіней забутих предків»: 55 річниця першого публічного протесту проти політрепресій в СРСР
Спецповідомлення КДБ про проведення політичної акції під час прем’єри фільму «Тіні забутих предків», 1965 рік

Нагадаємо, раніше була публікація до дня народження Івана Миколайчука.

Схожі публікації

Залишити коментар