Про суботні школи для дітей української діаспори у 9 країнах розповів «Український освітній всесвіт» МІОК

Портал «Український освітній всесвіт» Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків із діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» розпочав знайомство з українськими освітніми закладами за кордоном. Вже підготовлені матеріали про українські суботні школи в Польщі, Естонії, Туреччині, Нідерландах, Італії, Канаді, Іспанії, Австрії та Німеччині.

Про це йдеться у дописі проєкту МІОК у Facebook.

«Друзі, чудова новина! Наші програмісти вже активно працюють над порталом «Український освітній всесвіт». Ми також не гаємо часу, тому розпочинаємо знайомити вас із першими учасниками проєкту — українознавчими школами та вищими студіями. Кожен матиме шанс — зголошуйтеся!», — йдеться у дописі в Facebook.

Першою ластівкою проєкту стала Українська суботня школа для громадян України у столиці Польщі Варшаві. Це навчальний заклад для українців, де можна навчитися української мови, історії України, її культури та географії.

«Маємо честь продовжувати майже дев’яносторічну історію українського шкільництва у столиці Польщі. 15 листопада 1929-го розпочала свій перший навчальний рік. Українську дитячу школу заснували українські еміґранти — творці Української Народної Республіки. Українською суботньою школою для громадян України опікується фонд «Наш вибір». Для громадян України заняття відбуваються щосуботи: для дошкільнят — у дитячому клубі «Рукавичка» в Українському домі у Варшаві, а для школярів — у Zespоl szkоl stenotypii i jеzykоw obcych w Warszawie», — розповідається про навчальний заклад.

Також у Естонії діє Українське товариство і суботня школа Калина,  у маленькому містечку Валга, яке розташоване на кордоні з Латвією і про нього часто кажуть «одне місто – дві держави», бо кордон і річка розділили його на Валгу (Естонія) і Валку (Латвія). Місто – надзвичайно мультикультурне, історія Валги і Валки привела сюди жити представників не менше 46 національностей.

«Нашу суботню школу та дитячий ансамбль «Калина» відвідують діти від 3 до 18 років. Діти української суботньої школи «Калина» вивчають українську мову і літературу, історію, займаються українським співом, народною творчістю та кулінарією. Ми зберігаємо і щедро ділимося багатими культурними традиціями українського народу. Беремо участь в фестивалях, конкурсах: «Квіти України» (м. Таллінн), «Дні України на Балтійському морі» (Юрмала-Рига-Стокгольм), декламаційний конкурс «Любімо рідну мову» в рамках фестивалю VIVA Ukraina VIVA Polonia, «Фольклорна мозаїка» м. Прага, онлайн Гаївка-фест м. Варшава”, – розповідають педагоги.

Школярі також успішно беруть участь у низці культурних заходів рідного міста Валга: дні української культури, фестиваль «Козацькі забави», літературно-музичні салони «Шлях до Тараса», майстерки «Писанка від калини».

Українська суботня школа “Веселка” знаходиться у столиці Туреччини Стамбулі – вона є новоствореною і діє лише з 2018 року, але вже за такий короткий проміжок часу ця школа змогла об’єднати багатьох учнів віком від 2 до 12 років.

«Українська суботня школа «Веселка» провела своє перше заняття 30 вересня 2018 року. Організатор та вчитель Наталія Гювен. Ідея була давно та ініціювало її до здійснення Посольство України в Анкарі. Генеральне консульство України в Стамбулі та Товариство Взаємодопомоги завжди нас підтримує”, – зазначають представники педагогічного колективу.

Цікаві заняття з української мови та культури проводяться для діток у таких вікових групах: “Малята” (2роки); “Сонечка” ( 3-4 роки); “Всезнайки” (5-6 років); “Розумники” (7-8 років); “Чарівники” (9-12 років).

Зараз продовжується запис на онлайн заняття. Школа “Веселка” під час карантину успішно займалася онлайн, і з’явилось багато охочих приєднатися у вересні: “Онлайн спілкування звичайно не замінить живого, але багато наших українців живе в маленьких містах за кордоном, де немає товариств і суботніх шкіл, тому онлайн заняття українською мовою (мова, читання, література, пісні, танці, традиції , природознавство) були би цікаві дітям навіть онлайн”.

Школа «Веселка» є не лише в Туреччині, але й у НідерландахOekraïense School Wesselka – один із фундаторів проєкту «Український освітній всесвіт», а також активний учасник та партнер МІОКу в інших проєктах, зокрема педагоги разом із учнями цієї школи активно долучися до апробації навчальних матеріалів, розроблених працівниками МІОКу та брали участь низці конкурсів та акцій.

Перша Українська школа в Нідерландах “Веселка” відкрита у 2011 р. Фондом “Україна-Культураліз (StichtingOekraïneCulturalis) за сприяння Посольства України та діє під його патронатом. Ініціатором відкриття школи та першим директором був американець українського походження Тарас Площанський.

Школа розпочала свою діяльність з 10 учнів, які навчались у двох групах . На даний час в колективі працює шестеро педагогів – волонтерів, котрі навчають 50 учнів віком від 2 до 16 років. Через високу вартість оренди та збільшення кількості учнів доводилось кілька раз змінювати приміщення. При школі для учнів працює гурток англійської мови та театральна студія, курси з вивчення української мови для іноземців, для української громади працює літературний клуб “Читанка”.

“Навчальна програма, розроблена педколективом так, щоб шляхом вивчення предметів українознавчого циклу, сприяти збереженню національної ідентичності маленьких українців, розвитку здібностей кожного та формуванню особистості. Учителі школи використовують новітні технології, впроваджують інтерактивні форми та методи навчання, що дає змогу зробити уроки цікавими та змістовними», – наголошують вчителі-волонтери.

Українська закордонна школа імені Лесі Українки в місті Неаполі – ще одна школа, із якою колектив МІОКу мав плідну співпрацю – у рамках проєкту «Українським суботнім та недільним школам» педагоги апробовували навчально-методичні матеріали, розроблені колективом МІОКу, а також керівництво школи взяло участь у Першому світовому форумі українознавчих суботніх та недільних шкіл (МІОК, Львів, 2018 р.).

«Українська закордонна школа імені Лесі Українки – перша в Італії українська школа, була відкрита Асоціацією українських жінок в Італії у 2004 році. Розпочали перший навчальний рік 53 українських дітей, яких ми розділили на класи молодшої та середньої школи. Уроки проводили 8 висококваліфікованих учителів.На даний час 12 педагогів-волонтерів навчають близько 100 дітей у 5 класах молодшої та 4 класах середньої школи. У своїй роботі вчителі використовують розробки МІОКу для вивчення української мови як іноземної, новітні технології. Вчителі молодших класів пройшли онлайн курси на «EdEra» для НУШ”, – розповіли педагоги, які своєю багаторічною волонтерською працею сприяють збереженню національної ідентичності молодого українського покоління на теренах Італії.

Діяльність Рідної школи і курсів українознавства Філії УНО Торонто-Захід (Ridna Shkola UNF Toronto West) розпочалася у Канаді ще у 1933 році і триває донині. Сьогодні Рідна школа об’єднує 120 учнів, які навчаються тут із передшкілля по одинадцятий клас.

«У 1933 р. жінки Організації Українок Канади ім.Ольги Басараб, Відділ Торонто-Захід, започаткували Рідну школу, яка тоді розміщувалася у Будинку Просвіти, м.Торонто. У 1934 р. створено Філію УНО Торонто-Захід у цьому ж будинку і з того часу школа офіційно стала називатися Рідною школою при Філії УНО Торонто-Захід. У 1969 р. відбувся перший випуск абітурієнтів. Школа нараховувала тоді 359 учнів– рекордна кількість студентів за всі часи свого існування”, – оповідають представники української діаспори Канади.

Педагогічний колектив школи і сьогодні активно співпрацює з Філією УНО Торонто-Захід та Організацією Українок Канади, відділ Торонто-Захід. Молодіжний підрозділ суспільно-політичної організації Українського Національного Об’єднання (МУНО) було відтворено саме на базі Рідної alma mater. Вчителі школи активно відвідують науково-методичні вебінари, семінари та майстер-класи, які організовує СКВОР у співпраці з МІОК м.Львів, а також Шкільна Рада при КУК Торонто.

“2018 року троє наших освітян стали учасниками Першого світового Форуму суботніх та недільних шкіл, який відбувся у Львові. Учні після закінчення нашої школи здобувають 3 кредити, один з яких – університетський», – наголошують педагоги з Канади.

Маємо приємність представити вам й українознавчу школу, яка цьогоріч відзначатиме десятилітній ювілей. Це – Українська школа Мрія в Барселоні (Іспанія) Shkola Mriya.

«Школа заснована 09/10/2010 року. Діє при українській асоціації батьків та вчителів Каталонії «БЕРЕГИНЯ». Навчання проводиться в орендованому приміщенні однієї з державних шкіл Барселони. Співпрацюємо з МУШ. В школі викладаються усі основні предмети згідно чинних програм МОН України. При школі створена також школа мистецтв «Сузір’я» із відділами: хореографічним,музичним, театральним, декоративно-прикладного мистецтва. На даний момент в школі навчається 202 дітей віком від 4 до 18 років, 142 із них атестуються і отримують відповідні документи державного зразка. Навчання проводять 25 педагогів з вищою педагогічною освітою», – розповіли наші співвітчизники, що наразі проживають в Іспанії.

Крім того, цьогоріч виповниться 10 років ще одній школі– це Українська суботня школа у Відні. В Австрії вона за такий порівняно невеликий проміжок часу змогла об’єднати понад 250 учнів!

«Українська суботня Школа була заснована у 2010 році Українським культурно-освітнім центром ім. Івана Франка. Все починалося з 16-ти дітей i невеликого приміщення з 5-ма класами. Протягом семи років Школа розрослась до понад 150 дітей і переїхала, спершу, в чудову будівлю «Уранії», а з початку 2017/18 навчального року – у віденський «замок Гаррі Поттера» – в «Академічну гімназію» – перлину архітектури у самісінькому центрі міста. На початок 2019/20 навчального року Школу відвідують понад 250 дітей. Від початку існування, у Суботній Школі завжди проводились численні культурно-освітні заходи, спрямовані з одного боку на те, щоб виховувати дітей в патріотичному дусі, а з іншого боку гуртувати українців у Відні та давати нам можливість пишатися своєю єдністю», – кажуть педагоги.

Також портал «Український освітній всесвіт» готує детальне знайомство із Українською школою у Берліні. Створення цієї школи в Німеччині зініціювали батьки учнів у 2017 році. Там дітки від 6 до 12 років щосуботи вивчають українську мову та літературу.

Для зручності є загальний гештег: #українознавчі_школи_за_кордоном

Варто зазначити, усім, хто хоче надати інформацію про українознавчий освітній заклад за кордоном, потрібно заповнити форму: для українознавчих шкіл — для українознавчих вищих студій.

Як раніше в інтерв’ю заявила голова Спілки українських освітян діаспори“У тихих класах закорднних шкіл теж вирішується майбутнє України”.

Схожі публікації

Залишити коментар