Як українська діаспора в Італії пережила локдаун

Через раптовий карантин введений у зв’язку зі світовою пандемією коронавірусу багатотисячна українська діаспора в Італії опинилася в центрі надзвичайної ситуації. Італія стала першою європейською країною, яка сильно постраждала від Covid-19. Як українці, для яких Італія вже тривалий час є країною проживання та роботи, пережили цю надзвичайну ситуацю та які бачать для себе перспективи?

Про це розповіла Маріанна Сороневич з Риму, передає журнал Кореспондент.

Перші карантинні заходи були введені в Італії 23 лютого 2020 року. Жорстка фаза карантину в Італії тривала більше двох місяців. І він дуже відрізнявся від того, який був введений в Україні. По всій країні було заборонено виходити з дому, за винятком випадків гострої необхідності: за покупками, винести сміття з хати, для звернення до лікаря і т. д. При виході з дому громадяни повинні були мати з собою автосертифікати, що пояснюють причину виходу за межі житла . Документи реєструвалися на сайті органів внутрішніх справ, а їх наявність контролювалося тимчасовими блокпостами на вулицях міст і на заміських дорогах.

Правила карантину були настільки суворими, що в певні періоди був регламентований навіть вигул домашніх тварин: віддалятися від будинку на великі відстані строго заборонялося.

Українська діаспора в Італії налічує понад 240 тис. Громадян, що мають посвідку на проживання. Ця цифра не враховує тих, хто працює в країні нелегально. Також в неї не входять циркулярні мігранти, які, користуючись безвізовим режимом, приїжджають сюди на пару-трійку місяців теж для роботи.

Згідно з даними Національного інституту статистики Італії (ISTAT), на початок 2020 року найбільша кількість легально працюючих українців (понад 22%) було зареєстровано в Ломбардії. А цей регіон виявився найбільш ураженим епідемією. Понад 77% працюючих в Італії українців – жінки, які знаходять тут роботу в секторі домашнього господарства. Старіюча Італія має гостру потребу в доглядальницях і домробітниця. Багато українок, які були зайняті в якості домашніх працівниць в італійських сім’ях, тимчасово втратили роботу через страх приймаючої сторони допускати в свій будинок сторонніх.

Втрата роботи, непрогнозована тривалість періоду нестабільності і страх заразитися – все це штовхало багатьох до повернення в Україну.

У той час, коли епідемія в Італії була в розпалі, в Україні про неї чули в основному зі ЗМІ. Співвітчизники з недовірою ставилися до тих, хто повертався з-за кордону. У соціальних мережах з’являлися відверто ворожі і дискримінаційні коментарі: «Заробляють гроші для своєї родини, а нам везуть заразу».

Львів’янка Наталія Я., яка живе в Центральній Італії, вважає, що інформація про епідемію була надмірною. Вона поділилася в соцмережах своїм станом в той час: «Я мала шалену депресію від залякування і журналістського терору в соціальних мережах і ТБ. Це було просто знущання над людьми, в тюрму посадили мільйони. Мені пощастило спецрейсом втекти в Україну. Трохи карантину, а потім сім’я, справи. Життя налагодилося. ТВ більше не включаю і вам дивитися не раджу ».

Хтось із італійських українців все ж наважувався повернутися на батьківщину, але більшість залишилися в Італії.

До середини серпня в країні було виявлено понад 250 тис. випадків захворювання, з них понад 35 тис. людей померли.

Марія Гайдай, родом з Черкас, працює в місті Варезе, що в регіоні Ломбардія, розповідає: «Я навіть не думала їхати в Україну, боялася, що можу бути інфікованою, і не хотіла наражати на небезпеку мою сім’ю».

Приблизно ті ж емоції були у Анни Колмійчук, яка живе в Мілані. «Було морально дуже важко, оскільки переживала за батьків, які проживають в Україні. Додому їхати не хотіла, оскільки не хотіла ризикувати здоров’ям батьків, в разі, якщо могла б мати вірус », – згадує вона.

Ігор Дорош, український підприємець в Неаполі, вважає, що повернення під час епідемії – не найкраща ідея: «Під час карантину, краще утриматися від поїздок на батьківщину. Так ми уникнемо реальних загроз зараження для себе і своїх близьких ».

Крім величезної кількості втрачених людських життів, пандемія коронавируса страшна колосальними збитками, які вона завдала економіці Італії. Через двомісячну зупинку підприємства і комерційні заклади не могли платити податки. З боку італійської влади були виплачені населенню величезні дотації і субсидії з держскарбниці, (в тому числі українцям). Вже зрозуміло, що туристичний бізнес зіткнувся з неймовірно важкою кризою, такого не було й з часів Другої світової війни.

Однак Італія дотримується оптимістичного гасла «Все буде добре!», Який поширювався з початку карантину.

«Після тривалого локдауна італійська держава допомогла бізнесу деякими соціальними виплатами, а також надала можливості відстрочки платежів і банківського фінансування. Це допомогло бізнесу заново стартувати після відкриття країни, – розповідає Дорош з Неаполя. – У послекарантінний період хочеться вірити в те, що цей жах вже не повернеться в таких масштабах. Але ми чітко розуміємо, що без дотримання елементарних правил тепер ніяк. Ми отримали колосальний досвід, і я знаю точно, що світ вже не буде таким, як раніше ».

В цілому італійський уряд був вельми лояльним до іноземців, які працюють в Італії, – заочно і автоматично продовжувалисч дозволи на роботу під час карантину, спрощуются процедури на майбутнє. На думку пані Маріанни Сороневич, в українців є досить багато мотивів залишатися в гостинній Італії і далі.

“Загалом, кожен виніс свої уроки з атаки коронавируса. Як би там не було, переважна більшість не планує кидати насиджені місця і розлучатися з працюючим бізнесом”, – резюмує журналістка з Риму.

Як повідомлялося, Громадське УА вирушило на Апенніни, аби дослідити історію українців там, поговорити про трансформацію української діаспори та дізнатися секрети успіху наших співвітчизників. 

Схожі публікації

Залишити коментар