Музей села створили у селі Кузьминці на Вінничині

від Комарі Альберт

Все більше самобутніх цікавих музеїв з’являється в усьому світі. Не оминула ця хвиля й Україну. У селі Кузьминці на Вінничині відкрили музей села. У занедбаній хаті місцеві жителі відтворили побут подолян минулих століть. У такому ж стилі облаштували подвірʼя.

Про це повідомляє 33kanal.

Ініціаторкою створення музею стала виконувачка обовʼязків старости Людмила Щаслива.

“Ми вже давно мріяли в хатині створити світлицю, навіть проєкт написали на конкурс розвитку громад, але перемогти не вдалось. Проте здаватись не думали, я зібрала ініціативну групу, й мерщій приступили до роботи” – розповіла вона.

Хату відремонтували, побілили й пофарбували. Загалом у будівлі чотири кімнати, кожну з яких перетворили на світлицю з окремими експозиціями. Там зібрали вишиті рушники й сорочки, плетені скатертини й фіранки, старовинні інструменти та предмети вжитку тощо.

“Кімната XIX сторіччя – це побут бідніших людей, а кімната XX сторіччя – багатших. Ми тут бачимо речі, які не могли собі дозволити дуже бідні селяни. У кімнаті ремесла зібрані речі, яких я ніде й не бачила. Ще одна кімната – це період побуту в колгоспний період. Зберігся перший телевізор і радіо”, – розповіла ініціаторка.

На подвір’ї хати поставили віз, змайстрували криницю та тин із лози, на якому розвісили понад 60 вишитих рушників. Тут є і кожух, якому приблизно 300 років.

Серед експонатів – стілець та ліжко палацу пана Бонецького, а також Біблія та Євангеліє, яким близько 250 років.

Музей села працює без вихідних, вхід до нього безкоштовний. Екскурсію проводить вчителька історії.

Як повідомлялося, в селі Легедзине – найбільший Музей Трипільської культури в Україні.

Схожі публікації

Залишити коментар