Трегедія в Бейруті: В українській громаді пропонують допомогу постраждалим від вибуху

Громада українців Лівану пропонує допомогу тим, хто постраждав в результаті вибухів у Бейруті 4 серпня. Всім співвітчизникам, які пережили цю трагедію, пропонують житло та допомогу психологів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сторінці громади в Фейсбуці.

«Шановні українці! Інформація для тих, хто залишився без домівки унаслідок вибуху в Бейруті, хто не має де зупинитися або до когось поїхати: чоловік нашої громадівки може взяти до себе на тимчасове проживання дві постраждалі родини. Район Мансуріє. Не соромтеся звертатися по допомогу, телефон для зв’язку + 961 70 432 848, Ірина Жарамані», – йдеться у дописі.

Громада українців Лівану на своїй сторінці в Facebook також розмістила поради психологині і психотерапевтки Тетяни Калміної, яка також пропонує свою допомогу тим, хто потребує.

Калміна зауважила, що як результат вибухів 4 серпня в Бейруті «ми всі можемо зазнавати тих чи інших проблем, починаючи з емоційного потрясіння і завершуючи психічною травмою», і відголоски цих подій будуть з людьми ще довго. Вона зазначила, що вона сама разом із родиною також пережили стан паніки після вибуху, хоч і були далеко від його епіцентру. Психологиня поділилася, як можна допомогти собі та близьким «впоратися з цими складними почуттями тривоги, страху, а також запобігти зануренню в неконтрольовані психічні стани»:

  • по-перше, говорити з тими, хто може вас вислухати, про те, що сталося, описувати в подробицях, де ви були під час вибуху, що відбувалося, про що ви думали та що відчували. Техніка багаторазового проговорювання травматичної події іншій людині сприяє десенсибілізації страху. Поки ви розмовляєте, тіло перебуває у спокої, а багаторазова розповідь знищує страхи.
  • по-друге, треба також просити говорити своїх дітей і близьких – так само в деталях. Поясніть дітям, що вам теж було лячно, і це нормально – боятися, визнайте свої відчуття, опишіть і назвіть їх дітям. Це допоможе впоратися з невідомою їм напругою. Через недосокналість психічного апарату внасліок малого віку дітям складно розуміти свій стан і прожити його. Не проживши свій страх свідомо, дитина може зустріти його у нічних жахіттях, фобічних станах чи соматичних ускладненнях. У якості найпростішого прийому роботи з дитячим страхом вона порадила попросити дитину намалювати свій страх.
  • по-третє, визнати і висловити свої почуття – будь-які, «різні, небажані, дивні». Прийміть їх та внутрішньо погодьтеся з ними. Якщо хочеться плакати, то треба плакати.
  • по-четверте, вправа на заземлення – для цього необхідно відчути, що стоїте на твердій землі, маєте опору. Далі треба визначити, де ваші сідниці, стоїте ви чи сидите, відзначити, де ваша голова. І так знову. Потім треба підключити дихання – повільно вдихати носом та видихати через рот. Поворити вправу кілька разів. Таким чином ви даєте собі зрозуміти, що ви можете контролювати своє тіло, а значить, можете робити ще щось, ухвалювати рішення.
  • по-п’яте, треба діяти – ви можете допомогти іншим, стати волонтером, донором. Комусь, напевно, потрібна ваша допомога.

Психологіня уточнила: «Якщо моя допомога потрібна вам, телефонуйте: 71772215».

Як повідомлялося, у Лівані увечері 4 серпня у порту Бейруту внаслідок двох потужних вибухів загинули щонайменше 135 осіб, постраждали близько 5 000 людей. Крім того, близько сотні людей є зниклими, їх розшукують під завалами. За попередньою інформацією, вибухнули 2,7 тонни нітрату амонію (аміачної селітри), які шість років зберігали в порту без дотримання заходів безпеки. Груз належав росіянину. Трагедія сталася через те, що за вказівкою поліції там почали встановлювати металеві двері, коли почалася електрозварка – все здетонувало через іскру.

Нагадаємо, нужденні родини Житомирщині отримали гуманітарну допомогу від українців Канади.

Схожі публікації

Залишити коментар