Вибори в США: тепер можна буде проголосувати українською мовою

Виборці в окрузі Кук в штаті Іллінойс, куди входить місто Чикаго та його передмістя, на виборах в США в цьому році вперше матимуть змогу голосувати українською.

Про це повідомляє «Голос Америки».

«На виборах у США цього року вперше можна буде проголосувати українською мовою. Таку можливість отримали виборці в окрузі Кук в штаті Іллінойс, куди входить місто Чикаго та його передмістя. Рішення ухвалили в адміністрації округу», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що українська мова буде доступна протягом усіх етапів, на виборах усіх рівнів: як президентських, так і місцевих та до Конгресу.

«Українська мова буде в бюлетенях, на електронних табло на станціях голосування. Більше того, буде також можливість прослухати аудіо для людей, які не зможуть прочитати», – розповіла захисниця української мови в окрузі Кук Міла Лугова.

Вона додала, що українською також будуть таблички з вказівними знаками на виборчих дільницях – вхід, вихід, куди йти.

«Тобто весь процес виборів буде перекладено на українську мову. І це насправді історичне рішення і велике досягнення для всієї української громади», – зазначила Лугова.

Окрім української, виборчий процес також зроблять доступним 12 різними мовами, зокрема польською та російською. За словами Міли Лугової, американські політики зацікавлені у такому розширенні також, адже це дає їм доступ до тих людей, які не володіють вільно англійською і не розбираються у виборчому процесі.

«Якщо абсолютно весь процес перекласти на українську – скажімо, програми кандидатів, якщо пояснити, хто обирається, які функції буде ця людина виконувати, які функції передбачає ця посада, – то люди будуть обирати більш вдумливо і свідомо. А відтак будуть більше зацікавлені у виборах: адже коли ти розумієш, що для тебе зробили крок назустріч і перейшли на твою рідну мову, це викликає і подяку, й інтерес до цього процесу», – розповіла Міла Лугова.

Перекладом будуть займатись сертифіковані фірми, після чого українські активісти його ще раз перевірять на відповідність.

«Кожне слово дуже важливе, і деякі слова мають подвійні значення. І якщо людина, яка проголосувала, потім звернеться і скаже, що вона це слово неправильно зрозуміла, відповідно бюлетень і голос цієї людини може бути визнаний недійсним», – каже Міла Лугова.

Як зауважується, округ Кук в штаті Іллінойс – перший у США, який додав українську мову до виборчого процесу. В Чикаго проживає понад 46 тисяч українців.

Як повідомлялося, історію української діаспори дуже цікаво можна представити крізь призму фалеристичних пам’яток, зібраних у Львівській національній науковій бібліотеці України імені В. Стефаника. Там зберігається всього — 203 фалеристичні пам’ятки.

Схожі публікації

Залишити коментар