Від “Фарадея” до “Вернадського”: 25 років тому Україні передали антарктичну станцію

На цьому тижні виповнилося рівно 25 років з дня укладання меморандуму про передачу Україні британської антарктичної станції “Фарадей”. 20 липня 1995-го у Лондоні його підписали міністр закордонних справ Великої Британії Девід Девіс та посол України у Великій Британії Сергій Комісаренко.

Про це повідомила прес-служб Міністерства освіти та науки.

“День підписання цього меморандуму – одна з поворотних дат в історії української науки. Саме цього дня почало відкриватись унікальне вікно можливостей, завдяки якому українські науковці можуть брати участь у дослідженнях світового значення, міжнародних консорціумах та проєктах, водночас не емігруючи, а лишаючись саме українськими дослідниками. Це справді святковий день, з яким хочу привітати всіх тих, хто працював на станції, і особливо тих, хто зараз там зустрічає цей день посеред снігів та криги”, – зазначив директор Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий.

Повідомлення про те, що Велика Британія хоче продати свою антарктичну станцію “Фарадей”, надійшло до посольства України навесні 1993 року, тоді дипустанову очолював Комісаренко, нині директор Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАНУ.

“Ми миттєво провели невелике дослідження – виявилося, що це одна з найкращих станцій Британії. Я одразу почав проводити зондаж серед британських урядових кіл, як можна було б купити цю станцію, і паралельно написав про цю можливість Президенту України, в МЗС та НАН України”, – пригадує ті події Комісаренко.

Як повідомлялося, українським полярникам вдалося зробити фотографії кришталевої піраміди в Антарктиді.

Схожі публікації

Залишити коментар