Скільки коштує життя в Канаді: Українська емігрантка поділилася досвідом

Олена Ілющенко вже три роки з сім’єю живе в Канаді в провінції Онтаріо (Торонто). Там найчисленніша українська діаспора і з кожним роком іммігрантів стає все більше.

Українка розповіла Finance.ua, як там живеться і скільки це коштує, що їй там подобається, а що ні.

“До цього я пробувала жити в провінції Квебек (Монреаль) і в Європі. Багато хто, почувши про те, що у мене був шанс залишитися в ЄС, дивуються рішенням переїхати в Північну Америку, але на те є причини. Одна з основних – можливість отримати громадянство в Канаді всього за три роки, тоді як в Європі на це йде до десяти років”, – розповідає Олена.

Так за її словами, Канада всіляко підтримує своїх «ньюкамерів» – щойно прибулих іммігрантів. Курси з адаптації, мовні курси, допомога в пошуку роботи, всілякі стипендії на навчання та допомоги на дітей – це тільки мала частина цієї підтримки. Це дуже соціальна держава, в якій можна добре жити практично в будь-якій її частині, незважаючи на те, що в кожній провінції свої закони, податки, свята.

1.Житло

Торонто приваблює іммігрантів своїм м’яким, майже безсніжних кліматом, можливістю працевлаштування і насиченим культурним життям. За минулий рік тут осіло понад 100 тисяч приїжджих. Щорічно населення міста збільшується на 0,9-1,2%. Звідси і постійне зростання цін на житло.

Скільки коштує життя в Канаді: Українська емігрантка поділилася досвідом

Ринок нерухомості в Торонто перегрітий і попит давно перевищує пропозицію. Зняти житло людині, яка тільки-но приїхала, буде непросто і недешево, зазначає українка.

“Від вас зажадають рекомендації попереднього орендодавця (упс, у вас їх немає), інформацію про працевлаштування (знову упс), інформацію про доходи (зазвичай просять чеки з зарплатою за останні 3 місяці і, ну ви зрозуміли … упс). Викручуються з цієї ситуації хто як може: хтось пропонує оплатити оренду відразу за 6 місяців, хтось шукає перше житло через своїх колишніх співвітчизників, хтось знімає житло дуже поганої якості (так звані бейсменти – напівпідвальні кімнати) і в поганому районі. Мені в цьому сенсі пощастило, за мене перед орендодавцем поручилися мої друзі і допомогли зняти квартиру в їхньому будинку ще до мого приїзду”, – ділиться досвідом емігрантка.

Причина настільки прискіпливого відбору квартирантів в тому, що відносини орендодавець-квартиронаймач жорстко регулюються державою і суперечки часто вирішуються на користь квартиронаймачів. Однак, якщо ви зняли житло в Канаді – то воно ваше на всі гроші. Ніхто не буде приходити до вас з несподіваними візитами, і ніхто не зможе вас виселити. Навіть якщо раптом квартирант вирішить не платити місяць-другий-півроку, власнику нерухомості доведеться попітніти, щоб виселити його через суд.

Вартість оренди фіксується на момент заселення. Підвищити її можуть один раз на рік не більше ніж на 2,2%. При цьому ціни на ринку ростуть набагато швидше. За останній рік квартири з двома спальнями подорожчали на 11,2%, з однією (аналог двокімнатної в Україні) – на 7,5%. Тому часто переїжджати невигідно.

“Ми зняли свою квартиру в середині 2018 року. Вона обходиться нам в 1900 канадських доларів (38 000 гривень на момент публікації, 1КАД = 20 гривень), тоді як на ринку аналогічне житло зараз коштує від 2500 до 3500 КАД (50 000 – 70 000 гривень). Окремо я плачу 60 КАД (1200 гривень) за місце для паркування. Ще 17 доларів (340 гривень) – обов’язкова страховка нерухомості. Коли я жила в Монреалі, то орендувала квартиру з 1 спальнею за 700 канадських доларів (14 000 гривень), зараз таку ж там здадуть за 800-1200 КАД (16 000 – 24 000 гривень). Ще одна особливість канадського ринку нерухомості – квартири здаються повністю порожніми, всі меблі квартирант купує собі сам. Для нас це трохи незвично, але в цілому це зручніше, ніж жити в квартирі з чужими речами”, – уточнює пані Олена.

Від того, в якому саме районі ви знімете житло, залежить дуже багато. Часто будинки, розташовані, здавалося б, поруч, кардинально відрізняються за ціною оренди або купівлі житла. Річ у тім, що в Канаді багато в чому визначальним фактором є «ком’юніті».

“Ти і твої сусіди разом оплачуєте потреби конкретно цієї школи по сусідству, ремонт ось цього відрізка дороги, збираєте кошти на дитячий майданчик поруч з будинком. Це твоя церква, твій парк, твій громадський центр, куди твої діти ходять на гуртки. Таким чином, кожна школа обслуговує тільки людей зі своєї ком’юніті, свого району. І два будинки, що стоять через дорогу один від одного, можуть відноситися до різних шкіл з різним рейтингом і дуже різним контингентом учнів”, – пояснює Ілющенко.

Таким чином, від адреси проживання також буде залежати, чи легко буде отримати місце в дитячому саду і субсидії на нього, доступність і якість гуртків-секцій, наявність вільних сімейних лікарів і, звісно, зручність транспортної розв’язки.

2.Комунальні послуги

Житло зазвичай здають за принципом «все включено» або «все включено, крім електроенергії».

“У мене другий варіант, електроенергію в будинку ніхто не економить, багато часу працюємо з дому і на місяць виходить 70-80 доларів (1400 –1600 гривень). Всі платежі здійснюються онлайн, ніяких черг в банк або жек”, – каже наша співвітчизниця.

3.Діти

Офіційно декретна відпустка по догляду за дитиною становить 18 місяців, але з огляду на вартість життя в Торонто, багатьом просто не по кишені сидіти вдома. Дитячі садки (child care centers) приймають дітей через місяць після народження.

У Торонто вартість дитячого садка на одну дитину коливається в діапазоні 1800 – 3000 КАД в місяць (36 000 – 60 000 гривень). І, якщо маленьких дітей в сім’ї двоє-троє, то питання з оплатою садка може постати дуже гостро. При цьому, наприклад, в Монреалі всі дитячі садки субсидуються провінцією.

Скільки коштує життя в Канаді: Українська емігрантка поділилася досвідом - фото 2

“Двоє моїх дітей народилися в Канаді. Коли їм було по 6 місяців, я почала вчитися в коледжі дистанційно, що дозволило мені отримувати стипендію (близько 1200 КАД на місяць) і залишатися з ними вдома ще рік, в той час як чоловік працював. В цей же час я подала заявку на отримання субсидії з оплати послуг дитячого садка. Субсидія – сума, що виділяється конкретно вашій родині з бюджету міста, яка покриває витрати на догляд за дітьми. Я плачу за двох дітей 70-80 доларів (1400-1600 гривень) на місяць за садок і нічого не доплачую за шкільну групу подовженого дня старшої дитини. Інша частина суми покривається містом автоматично. Субсидію дають не всім, а тільки тим сім’ям, в яких обоє батьків зайняті: працюють, займаються бізнесом або навчаються. Сума субсидії розраховується виходячи з сімейного доходу і кількості дітей. Навіть люди з відносно високим доходом можуть розраховувати на субсидію, якщо, скажімо, у них в сім’ї четверо-п’ятеро дітей”, – розповіла українка.

Ще одна стаття витрат в більшості сімей з дітьми – шкільна ГПД. Правда, вона не так сильно б’є по кишені, як садок.

З 7:30 до 9 ранку (коли починаються уроки) нагляд за дитиною коштує 188 доларів на місяць (3760 гривень), з 15:30 до 18 (час після занять в школі) – 332 долари (6640 гривень). Також є ще Пa-дні – дні професійної активності, коли вчителі підвищують свою кваліфікацію і уроків в цей день немає, але діти все одно в школі і за ними там доглядають. Це коштує 66 доларів (1320 гривень) на місяць.

Шкільні канікули – це час оплати таборів або послуг няні, оскільки діти до 12 років не можуть залишатися вдома самі. Пришкільний табір коштує 230-300 канадських доларів за тиждень (4600-6000 гривень), табір у лісі з ночівлею – 800-1500 доларів за тиждень (16 000-30 000 гривень). Послуги няні починаються від 20 доларів на годину (400 гривень), бебісітер – від 14 доларів (280 гривень) за годину (мінімальна зарплата в Онтаріо).

“Хороша новина в тому, що багато таборів покриваються міською субсидією або мають свої стипендії, знижки, розстрочки. Дні, коли відкривається реєстрація на літні субсидовані табори чи міські гуртки, нагадують Армагеддон – сайти виснуть, телефони розжарені, сотні батьків намагаються встигнути записати своїх дітей, поки є місця”, – зауважує мама двох діточок.

Окремим рядком йдуть позашкільні заняття. Уроки фортепіано і вокалу, які відвідує моя дитина, коштуть 40 доларів (800 гривень) за заняття (два рази на тиждень), інші гуртки (плавання, малювання) ми беремо в громадських центрах безкоштовно. Також при всіх публічних бібліотеках проводять безкоштовні майстер-класи або розвиваючі заняття для дітей.

Крім поточних витрат на утримання-навчання дитини, багато канадців виділяють щомісячну суму на накопичувальний рахунок дитини – RESP, який призначається для оплати вищої освіти в разі потреби. Сума внесків може бути від 25 доларів (500 гривень) на місяць і до безкінечності. На вкладені батьками суми держава додає раз на рік максимально до 500 канадських доларів (10 000 гривень) на дитину.

4.Транспорт

За словами пані Олени, система громадського транспорту в Торонто залишає бажати кращого. Автобуси ходять нерегулярно, повільно, до цього додаються пробки і пересадки. Є метро, в якому бувають пробки (“таке я зустріла тільки тут”, наголошуе українка) і GO Transit – система електричок.

“Останньою я не користуюся, але за чутками до неї претензій немає”, – уточнує Олена.

Скільки коштує життя в Канаді: Українська емігрантка поділилася досвідом - фото 3

Вартість проїзду в будь-якому виді громадського транспорту (автобус, трамвай, метро) коштує 3,25 КАД (65 гривень) за поїздку. Можна сісти в автобус, доїхати до метро і зайти в нього за тим же квитком. Якщо купити картку PRESTO (щось на зразок київської Kyiv Smart Card) і поповнити її, скажімо, на 10 поїздок, то вартість однієї поїздки буде 3,10 долара (62 гривні). Місячний проїзний коштує 150 доларів (3000 гривень). У передмістях своя система квитків і проїзних, міські картки там не діють.

“Багато жителів Торонто користуються особистим транспортом, володіння яким тут воістину привілей, оскільки обходиться він досить дорого”, – акцентує емігрантка.

Так за її словами, невеликий скромний б/у автомобіль в хорошому стані можна купити за 10-11 тисяч КАД ($7500 – $8200), сімейний б/у SUV обійдеться в 23-25 тисяч ($17 – $18,5 тисяч), обов’язкова страховка на авто, в залежності від стажу водіння (український стаж страхові компанії до розгляду не приймають) 500-600 доларів на місяць (10 000-12 000 гривень). Повний бак пального раз на місяць близько 60-70 доларів (1200-1400 гривень), ТО – 150-200 доларів (3000-4000 гривень), податок на номери – ще 120 доларів на рік (2400 гривень).

“Таксі відносно доступне, якщо не кататися на ньому кожен день на роботу. Оскільки я живу далеко від центру (близько 40 хвилин машиною), іноді на зустрічі з друзями я беру Uber, обходиться це в 35-40 доларів (700-800 гривень) в один кінець. Прокат машин тут теж поширений і перший час після переїзду я ним досить часто користувалася, щоб орендувати машину, потрібні водійські права, кредитка і 220-300 канадських доларів на добу (4400-6000 гривень)”, – уточнює пані Олена.

5.Їжа

Продукти. Якщо порівнювати якість продуктів з українськими, то, там вони гірші, каже українка.

“Спочатку нам вся їжа здавалася несмачною і пластиковою, але з часом ми знайшли продукти, щобільш-менш відповідають нашим вимогам”, – продовжує викладати свої поради пані Ілющенко.

В залежності від уподобань, продукти продаються на будь-який смак і кишеню. У різних магазинах можна купити одні і ті ж товари з різницею в ціні до 50%. Існують магазини преміум класу, такі як Loblaws, Metro, з широким асортиментом органічних, європейських продуктів. Є магазини бюджетні, типу Nofrills, Food Basics, куди надходять продукти з наближенням до кінця терміну придатності, непривабливі на вигляд або просто дешеві від початку. Органічна їжа завжди дорожча від неорганічного аналога на пару-трійку доларів. Ми платимо 120 доларів на рік (2400 гривень) за членство в оптовому магазині Costco, де всі товари продаються за зниженою ціною за рахунок великих або навіть величезних упаковок. Раз на два тижні закупівля продуктів на сім’ю з п’ятьох осіб обходиться приблизно в 500 КАД (10 000 гривень). Не обходиться, звісно, без дрібних докуповувань, які ми робимо в недорогому магазині біля дому. На них витрачаємо 15-30 доларів пару разів на тиждень (300-600 гривень).

Для людей, що перебувають у скрутному становищі, існують Food Banks (Банк Їжі), де можна взяти базовий набір продуктів безкоштовно.

Кафе і ресторани. У Торонто розвинена культура сніданків. У вихідний день доведеться постояти в черзі, щоб потрапити за столик в популярному місці. Сніданок на сім’ю обійдеться 45-60 доларів (900-1200 гривень) і це будуть величезні порції всілякої живності. Вечеря на двох в хорошому ресторані в центрі обійдеться в 70-80 доларів без алкоголю (1400-1600 гривень), порція алкоголю – 6-10 доларів (120-200 гривень). У Торонто можна спробувати автентичну кухню, нікуди не виїжджаючи. Якщо ви йдете в індійський ресторан, то їжу там приготують вам індійці, а у в’єтнамському – в’єтнамці.

6.Зв’язок

Два найбільші оператори Bell і Rogers належать державі і беруть за свої послуги чималі гроші. Відразу після приїзду емігрантка Олена користувалася послугами дочки Rogers – Fido і платила нечувані 100-120 доларів на місяць (2000-2400 гривень), тому що вони постійно налічували мені перевищення ліміту на інтернет. Пізніше вона перейшла до приватного Freedom, має все ті ж 5 Гб інтернету і безлімітний зв’язок, платить фіксовані 50 доларів (1000 гривень) і дуже задоволена. Багато операторів пропонують знижки на тарифи або безкоштовні телефони останніх моделей за умови укладення контракту на рік-два, іноді це має сенс.

Скільки коштує життя в Канаді: Українська емігрантка поділилася досвідом - фото 4

Інтернет в Канаді досить повільний (у Монреалі я взагалі згадала часи dial-up в Україні) і дорогий. Провайдер, з яким родина Ілющенків була перший рік, брав з них близько 100 доларів на місяць (2000 гривень). Потім вони отримали лист-пропозицію від держави підключитися до Rogers за 10 канадських доларів на місяць (200 гривень), що і було зроблено. Швидкість як і раніше не радує, але досить стерпна для того, щоб працювати або подивитися фільм онлайн.

7.Розваги

Торонто надає шикарні можливості жити насичено і цікаво. У будь-якій публічній бібліотеці раз на тиждень можна взяти безкоштовні квитки на всю сім’ю в будь-який музей, зоопарк або історичну віллу.

“Ми побували по кілька разів на ROM (Королівський Музей Онтаріо), Науковому центрі і багатьох інших музеях”, – каже українка.

Також деякі бібліотеки поширюють безкоштовні квитки в Консерваторію, Симфонічний Оркестр, театри. Крім цього, завжди і на все можна знайти знижки.

“Наприклад, нещодавно ми всією сім’єю ходили в акваріум за половину звичайної вартості (звичайна ціна – 33 КАД (660 гривень) для дорослого і 23 КАД (460 гривень) – для дитини 6-13 років, а до цього купували через Costco квитки з великою знижкою в Cirque du Soleil і в парк атракціонів”, – зауважує українка.

Скільки коштує життя в Канаді: Українська емігрантка поділилася досвідом - фото 5

Вигідно купувати членство в тих місцях, куди ви плануєте ходити більше двох разів. наголошує емігрантка. Так, пропуск на весь сезон в водний центр обійшовся українці Олені в 120 доларів (2400 гривень), тоді як разове відвідування коштує 50-60 (1000-1200 гривень). Є багато прекрасних безкоштовних парків.

“У сусідньому з нами High Park є безкоштовний міні-зоопарк, водний дитячий майданчик і оранжереї, поїздка на острів Торонто – сама по собі розвага (квиток на водне таксі в обидва кінці 10 доларів зі всієї родини), а на острові можна знайти заняття до душі на весь день: від пляжного відпочинку до атракціонів (3-4 долари за поїздку)”, – уточнює емігрантка.

Скільки коштує життя в Канаді: Українська емігрантка поділилася досвідом - фото 6

Квиток в кіно обійдеться в 13 доларів (260 гривень), в театр – від 40 (800 гривень), концерти в залежності від виконавця 40-80 доларів (800-1600 гривень). Влітку популярні походи з наметами. Оренда ділянки в лісі обійдеться в 110 доларів (2200 гривень) за ніч. В ціну включено прибирання, мангал, наявність електрики, туалет-душ. Влітку і восени можна їздити на сусідні ферми збирати полуницю, вишню, яблука.

“Платиш тільки за відерце – 15-20 доларів (300-400 гривень), в яке поміщається певна кількість фруктів. При цьому ніхто не забороняє їсти ягоди прямо на місці стільки, скільки хочеш. Заодно можна погладити живність, яка живе на фермі, покататися на конях, погуляти”, – розповіда Олена.

8.Спорт

Спорт в Канаді популярний і дуже доступний. Починаючи від громадських центрів, де можна займатися в спортзалі безкоштовно або за умовні гроші, закінчуючи приватними спортзалами за досить скромні суми. Шакарний спортзал з окремою ігровою і нянями для дітей коштує 120 доларів (2400 гривень) на місяць.

“Мені виявилося достатньо безкоштовного міського басейну і приватного невеликого спортзалу за 25 доларів (500 гривень) на двох (мене і чоловіка)”, – поділилася українка.

Для дітей заняття спортом також коштують від 0 до 70-80 доларів на місяць (1400-1600 гривень), в залежності від виду активності і часто покриваються стипендіями від міста або окремих фондів.

9.Медицина

Медицина в Канаді повністю безкоштовна для резидентів і громадян (природно, за рахунок податків, які всі платять). Для туриста або візитера за робочою візою звичайний візит до лікаря обійдеться в 120-140 КАД (2400-2800 гривень), прийом в госпіталі 600-700 (12 000-14 000 гривень), на цей випадок краще мати приватну страховку (найпростіша від 25 доларів на місяць). Багато роботодавців оплачують своїм працівникам приватну медстраховку і так звані «Пільги», за якими можна отримати послуги масажиста, стоматолога чи фізіотерапію безкоштовно.

Практично всі ліки відпускаються за рецептом, отримати який може бути досить проблематично.

Скільки коштує життя в Канаді: Українська емігрантка поділилася досвідом - фото 7

“У мене склалося враження, що канадські лікарі часто керуються принципом «саме пройде». Здати аналізи в лабораторії самостійно без направлення теж не вийде. Величезною проблемою є недостатня кількість лікарів на постійно зростаюче населення. Черги до фахівця іноді можуть займати 6-8 місяців”, – наголошує українука.

З огляду на те, що Канада одна з небагатьох країн, що дає громадянство за правом народження, багато наших співвітчизників прагнуть народити тут дитину, щоб дати їй можливість вибору в майбутньому. Пологи без ускладнень в Торонто для туристів обійдуться в суму від 10 тис КАД (від 200 000 гривень).

Варто також згадати загальну пристрасть канадців до страхування всього і всіх. Страховки тут не просто так популярні – вони працюють. Існує страхування на випадок критичного захворювання – якщо ви не можете ходити на роботу, то вам виплачують 70% вашої зарплати протягом цілого року. Є страхування життя. Пані Олені воно обходиться в 25 доларів на місяць (500 гривень), її чоловікові вдвічі дорожче, так якбо чоловіки на думку страховиків більш схильні до ризиків.

Свою публікацію пані Олена резюмує наступним чином:

“Звісно, часом я сумую по Україні і не відкидаю для себе можливості повернутися. Але плюси Канади досить очевидні: прогнозоване спокійне майбутнє, хороша екологія, толерантне суспільство. Податки в два рази нижчі від українських і при цьому канадці примудряються утримувати все в ідеальному порядку і допомагати небагатим громадянам (від безкоштовної стоматології до безкоштовної освіти). Люди зі скромними доходами (наприклад, няня дитсадка і робочий) не живуть впроголодь, як в Україні. Для багатьох людей нормально займатися благодійністю і допомагати своїй ком’юніті. Випробування карантином виявило ще кілька цінних якостей канадців – законослухняність і взаємодопомога”.

Якщо порівнювати вартість життя в Києві і Монреалі, то витрати на основні речі як житло, автомобіль і харчування вийдуть приблизно однаковими. У перші кілька місяців життя в Монреалі пані Ілющенко витрачала близько 2-2,5 тисяч доларів (40 000-50 000 гривень), заплативши за два місяці оренди, мінімально обставивши квартиру (багато меблів мені подарували тамтешні співвітчизники) і закупившись основними продуктами в Costco. При цьому , ясна річ, життя в Торонто істотно дорожче. Приблизні місячні витрати такі:

Скільки коштує життя в Канаді: Українська емігрантка поділилася досвідом - фото 8

Як повідомлялося раніше, 16 серпня у канадській Альберті стартує віртуальний фестиваль українських днів (Ukrainian Day festival) з нагоди Дня незалежності України.

Схожі публікації

Залишити коментар