Пам’ять жертв катастрофи літака МН17 в Нідерландах вшанували місцеві українці

від Комарі Альберт
Весь світ скорбить, згадуючи події шестилітньої давності, коли пасажирський Boeing-777 “Малайзійських авіаліній”, що виконував рейс МН17 із Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий над окупованою частиною Донбасу 17 липня 2014 року. На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

У Нідерландському місті Ейндховен родичі загиблих рейсу МН17 та українці, які там проживають, хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв трагедії.

До монумента МН17, що розташований біля військової авіабази в Ейндговені, українці поклали букети із соняшників, передає Укрінформ.

“Ми зібралися біля цього монумента у місті Ейндговен біля входу до авіабази разом з родичами загиблих, разом з українцями, які мешкають в Нідерландах, представниками муніципалітету Ейндговена, щоб вшанувати пам’ять всіх загиблих в катастрофі. Це жахлива трагедія. Ми відчуваємо, наскільки це емоційно важко родичам. Особливо зараз, через заходи, пов’язані з коронавірусом, коли вони не можуть усі разом зібратися. Тому і ми тут, щоб підтримати їх в цей важкий день”, – зазначив в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі аташе з питань оборони при Посольстві України в Нідерландах полковник Володимир Денисов.

Пам’ять жертв катастрофи літака МН17 в Нідерландах вшанували місцеві українці

Він також наголосив, що це дуже символічне місце, адже саме на цю військову авіабазу в Ейндговені прилітали літаки з останками загиблих у катастрофі літака Boeing 777, що 17 липня 2014 року здійснював рейс MH17 (Амстердам – Куала-Лумпур).

“Для мене це дуже особливе місце. Я був одним з тих, хто був долучений до створення цього монумента… Усі останки доправили сюди літаками. А потім чорні машини з тілами загиблих їхали цією дорогою і всі люди могли бачити ці машини. Увесь світ міг бачити нашу трагедію ”, – розповів член правління нідерландського фонду “Авіакатастрофа”, що представляє велику групу родичів жертв трагедії МН17, Антон Котте.

Пам’ять жертв катастрофи літака МН17 в Нідерландах вшанували місцеві українці - фото 2

У катастрофі МН17 Котте втратив старшого сина, невістку та шестирічного онука. Вшанувати їхню пам’ять він приїхав разом з меншим сином та його дружиною та дітьми.

З квітами та свічками до монумента приїхали українці. Це жителі Ейндговена та представники Посольства України у Нідерландах. Усі, символічно, – із соняшниками, адже шість років тому збитий літак упав у поле соняшників на Донбасі. Із 298 загиблих – 196 були громадянами Нідерландів.

Котте також зазначив, що історія монумента МН17 в Ейндговені не менш вражаюча та трагічна.

“298 каменів символізують жертв цієї трагедії. Зверху куля, вона порожня, оскільки символізує втрату. Навколо неї браслет, який говорить, що ми ніколи не забудемо про них. Створив його 98-річний митець, і щойно він завершив роботу – помер, не побачивши офіційного відкриття”, – розповів Котте.

Нагадаємо, Євросоюз в роковини трагедії МН17 закликав Росію визнати свою відповідальність за збиття літака.

Схожі публікації

Залишити коментар