Українці Австралії обурені антимовним законопроєктом Зе-нардепа Бужанського

Управа Союзу українських організацій Австралії (СУОА) висловила протест проти можливих утисків української мови в країні. Як такі загрози розцінюється внесений членом фракції «Слуга народу» Максимом Бужанським проєкт закону щодо навчання державною мовою в закладах освіти. Зокрема, представник діаспори, співголова СУОА Стефан Романів нагадав, що «президент і Верховна Рада, в тому числі кожен депутат, мають зобов’язання захищати українську мову як єдину державну».

Відповідний лист був надісланий від СУОА голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову, звернення було оприлюднено на сторінці співголови Союзу українських організацій Австралії Стефана Романіва в Facebook .

«Управа Союзу українських організацій Австралії, до якого входять 22 крайової організації-надбудови, звертається до Вас з проханням передати очільникам Української Держави вислів нашого занепокоєння черговим нападом на українську мову і наш протест проти нього. Скарги до Конституційного суду щодо неконституційності закону, прийнятого в 2019, а теж внесення на розгляд Верховної Ради пропонованого законопроєкту №2362, – це кроки, метою яких є продовження викладання російською мовою у навчальних закладах. Управа CУОA вважає такі кроки не тільки нападами на українську мову, але такими, які повертають Україну в колоніальний стан залежності від «старшого брата», – йдеться у листі.

Варто зазначити, закон про державну мову набрав чинності 16 липня 2019 року. Згідно з чинним законодавством, вже з вересня цього року 80% предметів у навчальних закладах повинні викладатися українською мовою. Втім, як зазначається в листі, законопроєкт №2362 пропонує скасувати цю норму і тим самим дати «зелене світло» русифікації української освіти, а, відтак, і суспільства.

«Мова – це державотворча основа, основа безпеки української нації. Управа CУОA наголошує на важливості утвердження української як єдиної державної мови та зміцнення її позицій, а також підтримує вивчення української мови в діаспорі», – наголошується в листі.

В СУОА також додали: «Будемо Вам вдячні за передачу нашого протесту президенту України та депутатам Верховної Ради».

Нагадаємо, що завтра, 16 липня, о 9 ранку біля Верховної Ради розпочнеться мітинг на захист державної мови.

Представники провладної фракції планують у п’ятницю, 17 липня, розглянути скандальний законопроєкт №2362 авторства члена фракції «Слуга народу» Максима Бужанського. Документ, зокрема передбачає зміни в закони про мову і про освіту, щоб скасувати перехід з 1 вересня 2020 року на навчання українською мовою тих учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською.

Раніше уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь закликав ВРУ не підтримувати і зняти з розгляду проєкт закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державою мовою в закладах освіти».

Як повідомлялося раніше, українська мова за останні чотири століття пережила багато репресій, відомо 134 акти лінгвоциду.

Схожі публікації

Залишити коментар