Україна стала членом Програми розширених можливостей НАТО: Що це означає?

Рада Організації північноатлантичного договору (НАТО) визнала Україну учасником партнерства розширених можливостей. Цей статус є частиною Ініціативи партнерства щодо взаємосумісності військ, яка спрямована на підтримання і поглиблення взаємодії між Альянсом і країнами-партнерами.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на пресслужбу Альянсу.

Метою цієї партнерської ініціативи НАТО є підтримка і поглиблення співпраці між союзниками, які внесли значний вклад в операції та місії під проводом НАТО.

Як партнер НАТО Україна надала війська для операцій союзників, в тому числі в Афганістані і Косові, а також для Сил реагування і навчань НАТО. Союзники зазначили, що високо цінують цей значний внесок, який демонструє прихильність України євроатлантичній безпеці.

“Це рішення визнає значний внесок України в місії НАТО і демонструє незмінну відданість Альянсу своїм партнерствам, незважаючи на пандемію COVID-19”, – прокоментувала речниця  НАТО Оана Лунгеску.

Україна зараз є одним з шести партнерів розширених можливостей разом з Австралією, Фінляндією, Грузією, Йорданією і Швецією. Кожен з партнерів має індивідуальні відносини з НАТО, засновані на секторах, що становлять взаємний інтерес.

У НАТО окремо підкреслили, що цей статус не впливає на рішення щодо членства країни в Альянсі. 

“Союзники по НАТО продовжують заохочувати і підтримувати Україну в її зусиллях із проведення реформ, в тому числі в сфері безпеки і оборони, цивільного контролю і демократичного нагляду, а також в боротьбі з корупцією”, – резюмували в Альянсі.

Офіс віцепрем’єра з питань європейської і євроатлантичної інтеграції дав детальне роз’яснення з приводу надання Україні статусу члена програми розширених можливостей навів.

“Це особливий формат співпраці, який НАТО пропонує найближчим союзникам, що готові тісно співпрацювати з Альянсом для протидії світовим загрозам. Такий формат дозволяє кожній країні обрати сфери для взаємодії, які будуть максимально корисними для неї та НАТО” – йдеться в інфографіці, оприлюдненій офісом на сторінці у Facebook.

Програма відкриває ширші можливості секторальної взаємосумісності з НАТО у сферах логістики, зв’язку, управління військами.

Як пояснили в офісі, в результаті членства в Програмі Україна зможе брати участь у плануванні операцій НАТО, отримає допуск до всіх навчань НАТО, доступ до передового досвіду та пріоритетної сертифікації сил і засобі.

Також представники України зможуть займати посади в штаб-квартирі та командних структурах НАТО.

Крім того, Україна матиме поглиблений і швидший обмін розвідданими з країнами членами НАТО.

Участь в Програмі також передбачає поглиблення співпраці з підтримки безпеки в акваторії Чорного моря і спільну протидію кіберзагрозам, міжнародному тероризму і організованій злочинності.

Нагадаємо, Україна звернулася до НАТО з проханням про участь у Програмі розширених можливостей 1 листопада 2019 року.  На початку травня 2020 року віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Вадим Пристайко заявив, що Україна готова приєднатися до програми.

Як повідомлялося раніше, Великобританія використає вето, щоб заблокувати повернення Росії до G7.

Схожі публікації

Залишити коментар