Українці в Нідерландах вшанували пам’ять видатного українського військового і політичного діяча, полковника Армії УНР Євгена Коновальця

від Стожари

24 травня 2020 на цвинтарі Кросвейк в Роттердамі українці Нідерландів разом з представниками Посольства України в Королівстві Нідерланди вшанували пам’ять видатного українця – полковника Євгена Коновальця.

Про це повідомляється на сторінці фундації «Українці в Нідерландах» в Facebook.

Сьогодні , 24 травня 2020, на цвинтарі Crooswijk в Роттердамі, українці Нідерландів разом з представниками Посольства…

Geplaatst door Українці в Нідерландах-Oekraïners in Nederland op Zondag 24 mei 2020

Нагадаємо, протягом 1920-х років відбулося декілька замахів на Євгена Коновальця. Їх намагалися здійснити різні агенти радянських спецслужб. 1933-го розпочалася реалізація останньої операції з убивства Провідника під кодовою назвою «Ставка», яку розробляли у Москві під особистим наглядом Йосипа Сталіна. Виконавцем замаху став агент радянської служби зовнішньої розвідки Павло Судоплатов.

Про спецоперацію інформували особисто Сталіна. У листопаді 1937-го Судоплатова прийняв Сталін й поставив задачу розробити план «нейтралізації» керівництва ОУН. За тиждень у Кремлі Судоплатов доповів план Сталіну, керівнику НКВД Єжову та голові ЦВК УРСР Петровському. Останній заявив, що Євгену Коновальцю заочно винесено смертний вирок.

23 травня 1938 р. Євген Коновалець був убитий у Роттердамі в результаті цієї спецоперації. Вбивство Євгена Коновальця виконав Павло Судоплатов (пізніше — керівник розвідувально-диверсійного управління НКВД СРСР, генерал КГБ). Він зумів увійти в довіру до Євгена Коновальця, який вірив в існування в СРСР міцного підпілля. Це «нелегальне угрупування» й презентував, згідно з «легендою», Судоплатов під псевдонімом «Павлусь Валюх».

23 травня 1938 року Судоплатов передав у Роттердамі в кафе готелю «Атланта» вибухівку, замасковану під коробку цукерок з українським орнаментом як подарунок «від друзів». Після того як коробка була перевернута у горизонтальне положення, вона вибухнула.

Поховано Євгена Коновальця на цвинтарі Кросвейк.

15 липня 1968 року Євгену Коновальцю присвоїли Воєнний хрест (посмертно).

Схожі публікації