Шенген і безвіз в умовах пандемії: МЗС дало поради українцям, які планують здійснити туристичні подорожі за кордон

від Стожари

“Шановні українці, ми зробимо все для того, щоб захистити вас і допомогти вам, але будь ласка, утримайтеся від рішень, які вас самих ставлять під загрозу”, – сказав міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на брифінгу в Києві в четвер.

“У мене є зараз заклик до всіх громадян України, які все ще планують або вже запланували, але ще не поїхали в туристичну подорож. Міністерство закордонних справ закликає вас утриматися від туристичних подорожей до країн, уражених коронавірусом. Особливо це стосується найбільш популярних напрямків серед наших громадян – це Єгипет, Таїланд та інші”, – сказав Кулеба.

Кулеба уточнив, що міністерство закликає українців максимально обережно ставиться до поїздок до Італії, Єгипту, Туреччини, Таїланду, Об’єднаних Арабських Еміратів, Іспанії, Франції, Греції, Китаю, Південної Кореї, Японії.

Під час брифінгу міністр закордонних справ Дмитро Кулеба і міністр інфраструктури Владислав Криклій також повідомили, що українці все ще можуть вилетіти з охопленої коронавірусом Італії в Україну рейсами “Міжнародних авіаліній України”.

“В шість міст Італії літали три авіакомпанії. МАУ літали в Бергамо, Мілан, Рим і Венецію. Вже два напрямки вони закрили, залишається Мілан і Рим. Сьогодні-завтра вони здійснюють останні рейси, щоб вивезти пасажирів з Мілана. Залишається тільки Рим, щоб ми могли повернути українців. В цьому напрямку ми також здійснюємо додаткові заходи контролю”, – сказав Владислав Криклій.

У той же час глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що в Італії консули підтримують контакт з українцями. Він зазначив, що на даний момент відомо про один випадок зараження коронавірусом українки в Італії і ще чотирьох людей в Японії, але вони вже виписані з лікарні і їм нічого не загрожує.

Разом з тим, МЗС України надало низку рекомендацій громадянам України, які планують здійснити туристичні подорожі за кордон.

Відповідні рекомендації розміщені на сайті МЗС.

“У зв’язку з офіційним оголошенням 11 березня ц.р. Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ) пандемії коронавірусу COVID-19 у світі, а також застереженням щодо зростання ближчим часом кількості нових випадків зараження МЗС України наполегливо рекомендує українським громадянам утриматися від будь-яких поїздок за межі України.

Це стосується, насамперед, КНР, Республіки Корея, Японії, а також традиційних, популярних серед українців туристичних напрямків, зокрема Італійської Республіки, Королівства Іспанія, Французької Республіки, Грецької Республіки, ФРН, Арабської Республіки Єгипет, Об’єднаних Арабських Еміратів, Турецької Республіки, Королівства Таїланд, Держави Ізраїль тощо.

Просимо врахувати, що, станом на сьогодні, низка країн на національному рівні запровадила комплекс жорстких обмежувальних (карантинних) заходів, спрямованих на локалізацію вірусу (Італія, Франція, Німеччина, Ізраїль, США та ін.), які триватимуть до повної стабілізації санітарно-епідеміологічної ситуації.

Співвітчизникам, які продовжують перебувати за кордоном у країнах, де зареєстровано випадки інфікування громадян COVID-19, необхідно виявляти підвищену увагу та обережність, дотримуватися та виконувати вимоги місцевих органів влади, уникати відвідання уражених вірусом регіонів, повідомити про своє місце перебування та контактні дані до найближчої дипломатичної установи України, а також зареєструватися на вебресурсі «ДРУГ», слідкувати за рекомендаціями по ситуації в окремих країнах, які розміщені на сайті МЗС України  та вебресурсі «Поради подорожуючим від Консульської служби України».

У випадку потрапляння в надзвичайну ситуацію, виникненні загрози життю і здоров’ю, рекомендуємо громадянам України невідкладно звертатися до найближчої дипломатичної установи України (довідкова інформація – на сайті МЗС України) або на цілодобову “гарячу лінію” МЗС України: +38-044-238-16-57, адреса електронної пошти [email protected].

Також необхідно дотримуватися рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я та органів охорони здоров’я України”, – йдеться у заяві МЗС.

Схожі публікації

Залишити коментар