У прокат виходить фільм про корабель “Черкаси”. Історія честі й незламності українських військових

від Стожари

В Україні – прем’єра стрічки “Черкаси”

“Черкаси. Останній корабель у Криму”. Воєнна драма режисера Тимура Ященка виходить на широкі екрани. Стрічка присвячена опору українського військового корабля в Криму навесні 2014-го, коли частина військових зрікаються присяги Україні. У прокаті картина з’явилася 27 лютого.

Одночасно і художня, й історична. Українська стрічка “Черкаси. Останній корабель у Криму” – це воєнна драма, що переповідає події 14-го, коли розпочалась російська окупація півострова.

Блокада українського флоту в Донузлаві тривала три тижні і лягла в основу фільму. Екіпаж морського тральника “Черкаси” відмовився виконувати злочинний наказ, себто переходити на бік Росії. Відтак сили окупанта блокували український корабель, екіпаж чинив опір і намагався прорвати блокаду. Але 25-го березня російські війська пішли на останній штурм: застосували військову авіацію та три швидкісні катери.

Наступного дня екіпаж повернувся на материкову Україну, останнім із тральника зійшов його командир – Юрій Федаш.

“Дещо екіпаж показано трішечки не в хорошому вигляді, що вони були з питань підготовленості і життєдіяльності не на хорошому рівні, але пізніше вони згуртувалися та якісно виконували свою роботу. Фон кіно, цієї стрічки дійсно повторення подій 2014 року. Описаний цей стан, ситуація у яку потрапили військово-морські сили”, – зазначив командир морського тральника “Черкаси” Юрій Федаш.

Юрія Федаша зіграв актор театру та кіно Роман Семисал. У 2014-му році він і сам був добровольцем у російсько-українській війні на сході України. Після повернення зіграв комбата у “Кіборгах” Ахтема Сеітаблаєва. У фільмі “Черкаси. Останній корабель у Криму” вживався в роль офіцера.

“Я в АТО служив рядовим. Він офіцер. Він командир. Це зовсім інша міра відповідальності. Якісь речі я розумів, а якісь він мені підказував. Я намагався передати, що відбувається з командиром, який розуміє, що вони приречені, від якого залежить доля екіпажу, команди”, – пояснює актор.

Під час зйомок фільму командир “Черкас” Юрій Федаш консультував творчу групу. Він же й знайшов схожий корабель. Буксир “Корець”, на якому знімали основні події в стрічці.

“Юрій Федаш шукав шторм. Був штиль. Було спокійне небо, сонечко. А режисеру був потрібен шторм… Вони з командиром “Корця” вдвох визначили, де зараз буде шторм, у який час, привели корабель на ту позицію. А ми сиділи на кормі корабля і просто почали залітати хвилі, і ми такі: “опа, розпочалось”, – пригадує актор Євген Ламах.

Євген Ламах – один із головних героїв стрічки. Матрос на кораблі. Але саме його очима глядач сприймає картину. Позаяк в основу сценарію лягли розповіді матросів. Роботу над фільмом розпочали ще три роки тому. Картину хотіли зробити якісною та правдивою, хоч і в художній манері. Тому у знімальний процес долучали і військову авіацію.

“Я пам’ятаю, що я хотів два МІ-24. Я їм кажу “два”. Мені сказали “добре, один”. Добре. Один так один”, – розповів режисер стрічки Тимур Ященко.

У кінокартині глядачі побачать, як українські моряки виконують пісню “Воїни світла” білоруського музиканта Сергія Міхалка. Щоправда, в реальному житті це були моряки корабля “Ольшанський”, який росіяни захопили перед “Черкасами”. Опубліковане відео в інтернеті неправильно підписали. Але у стрічці цю історію все одно залишили за екіпажем “Черкас”.

Схожі публікації

Залишити коментар