Свідчення боротьби за свободу, культурну ідентичність, яка зрозуміла обом нашим країнам, – Посол Естонії в Україні Кольк про музейну виставку

від Стожари

В контексті війни з варварською та розлюдненою Росією, культурне співробітництво стає ще більш важливим для України, адже воно допомагає зберегти культурну спадщину та ідентичність, а також продемонструвати світові унікальність української культури. Естонія, як надійний партнер, відіграє особливу роль у цій сфері. Вона активно підтримує українські культурні проекти, організовує фестивалі та виставки, а також надає можливості для українських художників та митців презентувати себе на міжнародній арені.

Для України, яка зараз веде боротьбу з російською терористичною агресією, партнерство з міжнародною спільнотою є критично важливим. Естонія, як щирий друг України, з перших днів війни надає всебічну підтримку. Країна взаємодіє з українською діаспорою, приймає вимушених мігрантів та біженців, надає їм необхідну допомогу та створює умови для їх інтеграції в естонське суспільство. Естонія також активно лобіює питання надання Україні більшої допомоги з боку ЄС та інших міжнародних організацій.

18.07.2024 в Національному музеї історії України відкрилася виставка «Від моря до моря. Merest mereni», присвячена українсько-естонській дружбі. «Саме цією виставкою музей мав на меті показати політичні, культурні, наукові та історичні зв’язки між Естонією та Україною. І, окрім цього, це показує не тільки наші культурні зв’язки, це також свідчення нашої спільної боротьби за свободу, за незалежність і за культурну ідентичність, яка зрозуміла обом нашим країнам», – сказала Надзвичайний та Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Аннелі Кольк, інформує сайт Міністерства культури та інформаційної політики України.

Свідчення боротьби за свободу, культурну ідентичність, яка зрозуміла обом нашим країнам, – Посол Естонії в Україні Кольк про музейну виставку

На виставці представлені майже три сотні археологічних пам’яток з України, які були затримані естонськими правоохоронцями та повернуті у травні цього року. Крім того, демонструються експонати, що свідчать про міцну й довготривалу підтримку естонцями української Незалежності та культури.

«Ця виставка є знаковою. Її цінність навіть не в тих предметах, які ми сьогодні можемо побачити, а в тому відношенні Естонії до України як держави. Ми повернули в Україну те, що належить нам, але разом з тими, хто сьогодні сповідує верховенство міжнародного права, головні людські цінності. Саме такими є і Естонія, і Україна», – зазначив т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. Він також подякував всім причетним за роботу задля повернення артефактів в Україну.

Свідчення боротьби за свободу, культурну ідентичність, яка зрозуміла обом нашим країнам, – Посол Естонії в Україні Кольк про музейну виставку - фото 2

На виставці вперше в Києві представлено славнозвісний «меч вікінга», унікальний археологічний артефакт кінця 10 – початку 11 ст., який Естонія повернула Україні ще в 2016 році. «Естонія, попри те, що це маленька країна, зробила на сьогодні найбільший вклад у повернення українських предметів культурної спадщини. Це десь 300 одиниць. Це рідкісні об’єкти, які датуються від античності і раннього середньовіччя», – підкреслив генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Свідчення боротьби за свободу, культурну ідентичність, яка зрозуміла обом нашим країнам, – Посол Естонії в Україні Кольк про музейну виставку - фото 3


Також надзвичайно цікавою та важливою є частина експозиції, яка розповідає про міцні культурні зв’язки двох народів через літературу.

Схожі публікації

Залишити коментар