Українська сторона звернулась до МАГАТЕ про скликання екстреного засідання через терористичні атаки з боку Росії

від Стожари

Глобальне і дієве засудження та жорсткі санкції є критичним інструментом для стримування агресивної поведінки імперської Росії. Атака на цивільні об’єкти, такі як дитяча лікарня «Охматдит» (Київ, Україна), є грубим порушенням міжнародних норм та прав людини. Санкції повинні бути спрямовані на те, щоб зробити агресію надзвичайно дорогою для Росії, що може зупинити подальші атаки та зменшити ризик нових військових конфліктів.

Міжнародне співтовариство має обов’язок захищати міжнародні норми та права людини. Це важливий сигнал іншим країнам, що порушення міжнародних норм не залишаться безкарними, і допомагає підтримувати глобальний порядок та стабільність. Підтримка України в її боротьбі за суверенітет та територіальну цілісність є ключовим елементом у забезпеченні безпеки у Європі.

08.07.2024 людиноненависницька РФія завдала масованого удару по декільком містам України, зокрема в Києві ворожа ракета влучила в дитячу лікарню «Охматдит». Через значні пошкодження окремих приміщень, зокрема, онкологічного відділення, важкохворих пацієнтів було евакуйовано до інших медичних закладів. Ударом було пошкоджено приміщення та обладнання радіологічного центру, будівля була знеструмлена. Через значні пошкодження системи електропостачання вийшов з ладу охолоджуючий компресор магнітно-резонансного томографа, значних пошкоджень зазнали кабінети та обладнання ультразвукової діагностики.

«Терористична ракетна атака росії не лише ставить під загрозу життя людей, але й є кричущим порушенням основних принципів та цінностей МАГАТЕ, підриваючи саму основу міжнародної ядерної безпеки та захищеності… Від імені України прошу провести засідання Ради керуючих щодо ситуації в Україні у зв’язку з зухвалим нападом росії на дитячу лікарню в Києві», – зазначається в офіційному зверненні Міністра енергетики України Германа Галущенка до голови Ради керуючих МАГАТЕ Хольгера Федеріко Мартинсена, повідомляє Урядовий портал.

Українська сторона звернулась до МАГАТЕ про скликання екстреного засідання через терористичні атаки з боку Росії

Національна дитяча спеціалізована лікарня «Охматдит» – це медичний заклад зі світовим ім’ям, в якій лікуються тяжкохворі діти, зокрема від онкологічних хвороб. У лікарні знаходиться 27 джерел іонізуючого випромінювання. «Охматдит» отримує технічну допомогу від МАГАТЕ в рамках програми технічного співробітництва за важливими проектами за декількома напрямками, зокрема, радіаційна онкологія, ядерна медицина, діагностична радіологія.

Україна широко використовує механізми технічного співробітництва з МАГАТЕ, отримуючи обладнання, консультативну і технічну допомогу через Фонд технічного співробітництва, який складається з добровільних внесків країн-членів Агентства. МАГАТЕ сприяє Україні у формуванні державної політики і протидії онкозахворюванням.

Схожі публікації