Українці висловилися про строки закінчення війни, перемогу, подолання труднощів

від Стожари

Війна з імперською Росією змусила українців об’єднатися перед спільним ворогом. Ця єдність проявилася в безпрецедентній мобілізації людей, готовності до самопожертви, взаємодопомозі та стійкості. Згуртованість українського суспільства, діаспори та вимушених мігрантів є запорукою перемоги над агресором.

Перемога у війні з московитським агресором, здобуття справедливого миру та відновлення України потребуватимуть спільних зусиль усього українського народу. Важливо не втрачати віру в майбутнє, зберігати позитивний дух та оптимізм. Єднання та взаємодопомога – це те, що робить українців сильнішими. Згуртованість та єдність українців стануть ключем до відбудови процвітаючої та демократичної України.

Більшість громадян – 38% – вважають, що перемога у війні над ворогом настане через 1-2 роки, а 24% вірять, що це буде до кінця цього року. Абсолютна більшість українців – 80% – вірять у перемогу України у війні. Тоді ж як 12% не вірять. Про це свідчить опитування Центру Разумкова.

Стосовно термінів настання перемоги, то оцінки тих респондентів, які в неї вірять, мало змінилися порівняно з березнем і січнем 2024 року коли проводилися аналогічні опитування. Але порівняно з січнем 2024 р. дещо більше стало тих, хто вірить, що перемога настане до кінця цього року (частка таких зросла з 20% до 24%). При цьому 38% вважають, що вона настане через 1-2 роки, іще 15% припускають – що для цього знадобиться від 3 до 5 років, 5% – більш ніж 5 років, 1% – що перемога відбудеться «навряд чи за мого життя».

Українці також відповіли, що можна вважати перемогою. Відносна більшість – 42% – вважають, що перемогою можна буде вважати вигнання російських військ з усієї території України та відновлення кордонів станом на січень 2014 року. Іще 17,5% вважатимуть перемогою знищення російської армії та сприяння повстанню/розпаду всередині Росії. Тоді ж як 14% вважатимуть перемогою відновлення статус-кво станом на 23 лютого 2022 року, 8% – вигнання російських військ з усієї території України, крім окупованого Криму, а 8% – припинення війни, навіть якщо російська армія залишиться на територіях, які були захоплені внаслідок повномасштабного вторгнення (після 24 лютого 2022 року).

29% українців вірять, що Україна здатна подолати існуючі проблеми та труднощі протягом найближчих кількох років, 46% вважають, що Україна зможе подолати проблеми у більш віддаленій перспективі, і 11% — що Україна не здатна подолати існуючі проблеми (решта — не визначилися). Найбільш оптимістично українці оцінювали перспективи подолання проблем і труднощів наприкінці 2022–на початку 2023 р. (наприклад, у лютому–березні 2023 р. — відповідно 49%, 36% і 3%). А оцінки перед початком повномасштабної війни (у грудні 2021 року — відповідно 18%, 54% і 18%) були значно песимістичнішими.

Рівень задоволеності життям (за шкалою від 1 до 10, де «1» означає, що респондент «абсолютно не задоволений», а «10» — «абсолютно задоволений» своїм життям) вищий у Західному регіоні (5,5 бала), найнижчий — Південному регіоні (3,9 бала), у Східному та Центральному регіонах — відповідно 4,4 і 4,7 бала). Відчуття задоволеності життям знижується із віком опитаних (від 5,7 балів серед тих, кому менше 30 років, до 4,1 балів серед тих, кому 60 і більше років). Чим вищим є рівень добробуту респондентів, тим більшою мірою вони задоволені життям (задоволеність зростає від 3,9 бала серед тих, кому не вистачає грошей на їжу, до 6,1 бала серед, хто відповів, що живе забезпечено). Українці висловилися про строки закінчення війни, перемогу, подолання труднощів

Схожі публікації

Залишити коментар