Думки експертів щодо: Саміту миру у Швейцарії, провалу російських лобістів та альтернативного кремлівського глобального саміту

від Стожари

Минулими вихідними, 15-16 червня, у Швейцарії пройшов Саміт миру, ініційований Україною. Підсумковий документ Саміту миру підписали 78 країн.

Серед тих, хто підтримав українську мирну ініціативу, — несподівано Сербія та Угорщина. Також значну підтримку висловила частина країн Південної Америки.

Натомість ПАР, Індонезія та Саудівська Аравія підписи ставити відмовились. А Йорданія нібито спочатку підписала комюніке, але потім заявила, що це технічна помилка і що насправді країна не може підписувати такі документи разом з Ізраїлем, який теж був на саміті.

Це загалом одна з причин, чому деякі країни не стали підписувати комюніке. Ще одна — бо на саміт не запросили країну агресора росію.

Головний результат – Саміт миру започаткував мирний процес, який ґрунтується на Статуті ООН, повазі до міжнародного права і відповідає позиції та інтересам України.

Також, значна частина міжнародної спільноти підтримала Формулу миру Президента Зеленського.

🔸 Мінуси
▪️ Наразі ізоляція Росії неможлива.
▪️ Попри жорсткі заяви щодо Росії, було багато розмов про необхідність майбутніх перемовин з агресором.
▪️ Світ не готовий визнати імпотентність сучасного міжнародного права.

🔸 Плюси
▪️ Україні маргіналізувала підробки під «формулу миру».
▪️ Ми перехопили ініціативу у перемовинах щодо миру.
▪️ Доведено – глобальна більшість не з Росією.
▪️ Медійна реставрація української теми в очах європейців та американців.

Україна готує нові зовнішні кроки, зокрема, стосовно другого саміту миру. Відомо, що наступний такий саміт пройде вже перед президентськими виборами США. На ньому будуть розглядатися всі 10 пунктів Формули миру.

Заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква повідомив, що перед другим Самітом миру всі пункти української формули будуть проговорені на рівні експертів, міністрів, радників з нацбезпеки.

Підготовлені відповідні дорожні карти. І вже на другому саміті всі вони будуть обговорюватися – і перші 9 пунктів, а також пункт десятий. Це власне фіксація результатів української перемоги та миру. І цей пункт може з’явитися тоді, коли пройшлися по першим 9 пунктам. Робота над ними не припинялась. Ми взяли три пункти для того, щоб показати можливість проведення такого саміту на високому рівні“, – пояснив Ігор Жовква.

Що РФ намагатиметься протиставити саміту миру в США? Політолог Дмитро Левусь зазначив, що без Китаю росіянам буде значно важче “продемонструвати свій вплив”. Вони можуть зробити щось на кшталт саміту з Африкою, але їм потрібно зобразити глобальність.

З огляду на зазначене, це буде не тільки формат БРІКС. Вони зараз прораховують варіанти аналогічного глобального саміту, щоб “врівноважити”. Звісно, що це ні до чого не призведе, адже це буде нагадувати історію СРСР з їх таборами“, – додав він.

Керівник Центру протидії дезінформації Андрій Коваленко також відзначив, що ставку в цій кампанії ворог робитиме на країни Близького Сходу, на Азію та на країни Африки.

Їхня ключова задача зараз – це зробити все для зриву другого Саміту миру, оскільки їм не вдалося зірвати перщий – і це провал їхньої розвідки та МЗС, оскільки країни Глобального Півдня приїхали на Саміт миру, лідери країн Заходу приїхали, було комюніке погоджене та підписане. І фактично це все надалі стає ультиматумом росії від України, підкріпленим Глобальним Півднем та Заходом“, – додав Коваленко.

Схожі публікації

Залишити коментар