Післявоєнне відновлення України обійдеться в $1 трильйон, уже здійснюється планування, – Bloomberg

від Стожари

Ukraine’s post-war recovery will cost $1 trillion, planning is underway – Bloomberg.

Російська терористична агресія проти України – це злочин проти людяності, який має бути засуджений та покараний. Й геноцидний режим московитського Кремля однозначно «оплатить по рахункам» українству усі завдані збитки.

Післявоєнна відбудова України – це не просто відновлення того, що було зруйновано. Це можливість створити кращу країну, яка буде більш економною, стійкою та інноваційною. Відновлення інфраструктури та економіки стимулюватиме нове зростання, створюючи робочі місця та покращуючи добробут українців. Залучення інвестицій та інновацій допоможе Україні стати сучасною та конкурентоспроможною країною. Впровадження екологічних та сталих практик сприятиме збереженню довкілля та ресурсів для майбутніх поколінь.

Важливо, що відбудова критичної інфраструктури, як-от енергетична та транспортна, зменшить залежність від зовнішніх джерел. Впровадження нових технологій та екологічних рішень допоможе Україні стати більш енергоефективною та стійкою до зовнішніх загроз

За оцінками Європейського інвестиційного банку, на відновлення України може піти понад 1 трильйон доларів державного і приватного капіталу. З поправкою на інфляцію, це більш ніж у п’ять разів більше, ніж фінансований США план Маршалла, який сприяв промисловому відродженню Європи після поразки Німеччини, повідомляє Bloomberg.

Ситуація на лінії фронту в Україні не дає уявлення про те, коли і як може закінчитися війна. Однак дедалі більше компаній поступово збільшують свою інвестиційну присутність в Україні, готуючись розпочати процес відновлення. Як пише видання, вже є приблизний план, який дає уявлення про те, як відбуватиметься майбутнє відновлення.

Турецькі компанії відновлюють мости і дороги, постачаючи генератори енергії та мобільні лікарні. Зокрема, турецька Onur Group займається ремонтом підірваних мостів, наприклад, в Ірпені. Також спільно з південнокорейською компанією Samsung C&T Corp. компанія Onur Group будувала мобільні лікарні в Україні. Зрештою компанія хоче відновити реконструкцію міжнародного аеропорту «Дніпро» і низку проєктів зі створення автомагістралей. Стамбульська компанія Dogus Construction відновлює три мости за підтримки Великої Британії й очікує, що в майбутньому на реконструкцію буде укладено контракти на суму «пару мільярдів доларів».

Німецькі та австрійські компанії планують будівництво підприємств у сфері інфраструктури та оборони. Так, у лютому гігант Rheinmetall AG оголосив про плани створити в Україні підприємство з виробництва таких необхідних 155-мм артилерійських боєприпасів. Австрійська компанія Waagner-Biro Bridge Systems, що виробляє модульні сталеві естакади, які з’єднують річки і долини, вже запустила виробництво на заводі на заході України.

JPMorgan Chase & Co. чекає на робочі групи для «передпроєктного планування», а Данія наразі пожертвувала 120 мільйонів євро (130 мільйонів доларів США) на відновлення суднобудівного вузла Миколаєва. Виробник будівельних матеріалів Fixit з минулого року будує новий виробничий майданчик на заході України, а хімічна компанія Bayer AG оголосила про інвестиції у виробництво насіння.

Як пише Bloomberg, з огляду на те, звідки надходитимуть гроші, американські та європейські компанії, найімовірніше, отримають левову частку контрактів, коли вони надійдуть.

Схожі публікації

Залишити коментар