Розпочався пілотний проєкт для військовослужбовців й цивільних осіб, котрі тотально втратили зір внаслідок війни

від Стожари

Війна ворожої та агресивної Росії спричинює значні фізичні та психологічні травми як для українських ветеранів, так і для цивільних. Підтримка здоров’я цих людей є моральним обов’язком суспільства. Доступ до якісної медичної допомоги та реабілітації допоможе ветеранам та цивільним повернутися до повноцінного життя.

Люди, які втратили здоров’я під час війни, часто стикаються з труднощами у соціальній інтеграції. Підтримка з боку держави та суспільства допоможе їм подолати ці труднощі та відчути себе повноцінними членами суспільства.

У Львові розпочався пілотний потік проєкту «Точка дотику», що передбачає проведення навчальної програми для військовослужбовців, цивільних осіб, які тотально втратили зір внаслідок війни, та супроводжувальних осіб. Програма також охоплює подальшу підтримку цих людей за місцем проживання.

Керівники міністерства освіти і науки України О. Лісовий та його заступниця Є. Смірнова зустрілися у Львові із шістьома військовослужбовцями, які зараз проходять навчання, з метою одержати зворотний зв’язок та дізнатися, чи потрібно щось змінювати або посилювати в програмі, інформує сайт міністерства .

Проєкт передбачає безкоштовне чотиритижневе навчання просторового та соціально-побутового орієнтування, знайомство з рельєфно-крапковою системою Брайля, опанування інформаційних технологій та застосунків, що забезпечують доступ до комунікації та інформації, орієнтування в малому та великому просторі за допомогою тростини та GPS-навігації, але найголовніше — це підтримка. Ідея програми — не просто навчити, а допомогти відчути, що ти не сам на цьому важкому і довгому шляху адаптації до нових реалій життя. Після навчання у Львові спеціалісти приїдуть до військослужбовців додому і допоможуть закріпити нові навички вже у звичному середовищі.

Проходження програми для учасників та їхніх супровідників є безкоштовним, усі витрати оплачує виконавча громадська організація «Альянс громадського здоров’я». Від початку проєкт «Точка дотику» ініційовано Міністерством освіти і науки. Програма фінансується Всесвітньою організацією охорони здоров’я за підтримки Офісу Президента та виконується спільно з Громадською організацією «Альянс громадського здоров’я», Навчально-реабілітаційним центром «Левеня» м. Львів, Громадською організацією «Всеукраїнська ліга організацій осіб з інвалідністю по зору «Сучасний погляд».

!!! Якщо ваші знайомі потребують такого навчання, з 26 лютого до 26 березня стартує наступний потік. Контакт для заявок чи питань: +380 (50) 334 54 30 Варбан Марина (телеграм / вайбер / вотсап) [email protected].

Схожі публікації

Залишити коментар