«Усе спрямоване на те, щоб Україна перемогла у війні» – прем’єр Нідерландів Рютте

від Стожари

«Everything is aimed at Ukraine’s victory in the war» – Prime Minister of the Netherlands Rutte

Україна бореться за свою незалежність та демократію, цінності, які поділяє Євросоюз. Імперська Росія веде проти України жорстоку, геноцидну війну, яка призвела до загибелі тисяч мирних жителів.

Україна є важливим партнером Євросоюзу. Підтримка України допоможе їй відновити свою економіку після війни, що буде вигідно для всієї Європи.

Європі необхідно посилено інвестувати у зміцнення обороноздатності, нарощувати виробництво озброєнь та робити більше для підтримки України. Про це прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив в інтерв’ю DW у кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки.

DW: Виступаючи у Мюнхені, президент України Володимир Зеленський сказав, що не треба запитувати Україну, коли закінчиться ця війна. Запитайте себе, чому російський президент Путін досі може її продовжувати. А ще, за словами Зеленського, Захід виявляє незрозумілу стриманість, не даючи Україні всього, що їй потрібне. Чи згодні ви з ним?

Марк Рютте: Він правий. Однак, на мою думку, Заходу вдалося за останні два роки зробити більше. Йдеться про постачання в Україну танків Leopard та іншого військового обладнання, яке було вкрай важливим для ведення бойових дій.

«Годі нам стогнати і скиглити з приводу Трампа». У Німеччині та інших європейських країнах точаться дискусії на тлі майбутніх президентських виборів у США. Трамп заявив, що може не підтримати деякі європейські країни, якщо вони не витрачатимуть достатньо коштів на оборону. Тепер обговорюється питання про те, що Європі потрібна своя ядерна зброя, щоб вона не залежала від США. Також лунають суперечки щодо того, що НАТО слід готуватися до можливої війни з Росією. Складається враження, що Захід радше готовий змиритися з поразкою України, але не віддати всю зброю, яку має зараз.

«Насамперед я [Марк Рютте] б сказав: «Годі нам стогнати і скиглити з приводу Трампа». Тому що ми не знаємо, хто буде наступним президентом США. Нам потрібно інвестувати в нашу оборону, різко нарощувати виробництво зброї та робити більше для підтримки України. Це не має жодного стосунку до Трампа. Це стосується США, Канади, Ісландії, Норвегії, Великобританії, ЄС, країн НАТО. Усім нам необхідно переконатися, що ми залишаємось у безпеці, що наші цінності захищені та наша оборона перебуває на належному рівні».

Схожі публікації

Залишити коментар