Що буде з українцями в Чехії після закінчення тимчасового захисту в 2025 році?

від Стожари

Уряд Чехії розробляє закон щодо перебування українських біженців в країні після 2025 року. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан, під час дебатів «без цензури» в місті Мост.

Один з учасників дебатів задав голові МВС питання щодо українських чоловіків, які мали б боронити свою державу, а натомість перебувають в Чехії.

Віт Ракушан відповів, що серед тих, хто отримав тимчасовий захист, 65% – це жінки.

За словами міністра, поки що Чехія не розділятиме біженців на тих, хто може тут залишитися, а хто ні. Українцям з тимчасовим захистом в цьому році продовжать візи.

Втім зараз уряд розробляє закон, який регулюватиме, хто зможе залишитися в Чехії після 2025 року. Будуть певні критерії для прийняття рішення. Які саме – Віт Ракушан не сказав.

Проте він зазначив, що 122 тис. українців в Чехії працюють легально і платять мільярди податків. І, звісно, для країни було б вигідно, щоб вони залишилися.

«В кінці цього тимчасового захисту ми хотіли б мати закон, який дозволить нам регулювати, кого залишити в Чехії, а кого ні», – сказав Віт Ракушан.

Голова МВС зазначив, що міністр внутрішніх справ України наразі просить взагалі не приймати чоловіків, аби вони залишалися боронити країну. Але Чехія не вважає правильним, наприклад, забороняти перебування в країні тим, хто вже демобілізувався і хоче приїхати до своїх родин.

Схожі публікації

Залишити коментар