Як російська пропаганда намагається інформаційно «запалити» Техас та перспективи подальшої допомоги США для України

від Стожари

Останніми тижнями наслідки рекордного припливу мігрантів у США переросли у масштабну політичну кризу, яка на початку лютого 2024 року залишає Україну без американської допомоги.

Так, мексиканський кордон у грудні 2023 року перетнули 300 тисяч людей – це абсолютний місячний рекорд. Січневих даних ще немає, але тренд такий самий. Такими темпами за рік до США, де вже проживають 336 млн людей, приїдуть приблизно 2,5 млн мігрантів, як і в обидва постковідні роки.

Мігранти переходять Ріо-Гранде з Мексики до США 21 грудня 2023 року.REUTERS

Республіканський губернатор Техасу Грег Еббот наприкінці січня ц.р. зважився на заходи, що зумовити не внутрішньополітичну криза, але спричинили міжнародний скандал. Рішення Техасу самостійно перекрити кордон із Мексикою, встановивши вздовж нього колючий дріт і пливучі бар’єри, не задовольнило федеральну владу. Техас звинуватили в негуманності. Федеральна прикордонна служба почала навіть знімати дріт на кордоні Техасу та Мексики. Але місцеві правоохоронці припинили пускати туди державних агентів. У підсумку обидві сторони звернулися до Верховного суду, щоб той вирішив спір. Останній ухвалив рішення на користь Білого дому. Після цього губернатор Техасу Ебботт відмовився підкоритися суду, заявивши, що штат має право захистити себе від «вторгнення», маючи на увазі незаконних мігрантів.

У відповідь, Дональд Трамп закликав на допомогу підрозділи з інших республіканських штатів. Заодно на вихідні до кордону підтягнулася колона ультраконсервативної публіки та влаштувала мітинг на підтримку Трампа, проти «поганої» міграції та за традиційні цінності.

Варто також пригадати, що ще до фортифікації кордону Еббот експортував кризу автобусами до американських мегаполісів, які голосують за демократів. З початку 2022 року понад 80 тисяч людей вирушили таким чином з Техасу до Чикаго, Лос-Анджелеса, Денвера та Нью-Йорка.

Посадка в автобус з Техасу до Чикаго 24 жовтня 2023 року. Республіканська влада Техасу витратила понад $100 млн на відправку десятків тисяч мігрантів автобусами за межі штату у великі міста, контрольовані демократами.REUTERS

У відповідь, мер Нью-Йорка Ерік Адамс обмежив вʼїзд автобусів з мігрантами в місто і закликав Байдена оголосити надзвичайний стан. Міграційна криза вже обійшлася Нью-Йорку в 2,7 млрд доларів, і міська влада очікує, що до кінця вересня 2025 року витрати сягнуть 12 млрд доларів, якщо нічого не зміниться.

Але початок теперішньої кризи було закладено набагато раніше, принаймі з 2021 року губернатор Техасу відверто порушує федеральний закон. Він розпочав кампанію «Самотня зірка», виділив на неї мільярди доларів і дав можливість місцевим силовикам арештовувати й депортувати мігрантів без рішення державних органів влади.

І на цьому в американську внутрішню політику почала все активніше втручатися російська федерація через свої засоби масової маніпуляції. Два тижня тому російська пропаганда почала заявила, що громадянська війна в США не за горами: «Юг Америки восстал: в США назревает конституционный кризис», «Бунт в США: Техасская Народная Республика и развал США». Не забуваймо, що розвал США – одна з улюблених тез Росії, яку вона принагідно повторює вже багато років.

Дезінформатори поширюють повідомлення, що центральна влада посилає війська в Техас, а місцеві готуються до протистояння, що може перерости в збройний конфлікт: «Не менее 400 «Хаммеров», 72 БМП М2 Bradley, 48 самоходных гаубиц М109 и до тридцати танков Abrams. Всё это богатство присоединилось к одному из самых вооруженных Штатов. Байдену стоит трижды подумать, прежде чем решить наказать власти региона за неповиновение».

Деякі ресурси вже заявляють, що Техас готується до голосування за вихід: «Движение Техасской национальной партии (TNM; также известно как Texit) сообщило, что включит вопрос о независимости штата в бюллетень на республиканских праймериз – они будут проходить в каждом штате США. Решение движения уже получило огромную поддержку в Техасе».

Пропагандисти припускають, що конфлікт вигідний Байдену, який таким чином хоче скасувати президентські вибори: «В прессе также выдвигаются предположения о возможности введения в США военного положения и отмены президентских выборов, их переноса».

А пропагандистка, телеведуча програми «60 минут» Ольга Скабєєва мріє про створення Техаської народної республіки.

Минуло тижня Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростовує черговий фейк російських пропагандистів, які використали сайт ТСН.ua, що «Україна готова замінити Техас у складі США». Проте на сайті ТСН відсутні будь-які матеріали на тему «України і Техасу», про що поширюють пропагандисти.

Можемо погодитися із фахівцями Центру, що «поширена росіянами брехня націлена на дискредитацію української влади, яка нібито готова скористатися розбіжностями і протиріччями в інших країнах задля задоволення власних цілей».

Про те, що цьогорічна американська президентська кампанія зазнавати зовнішнього інформаційного втручання можна навіть не сумніватися. І не стільки важливо чи за цим буде стоятиме прямо чи опосередковано москва, Пекін чи сама команда Трампа (яка на вперше привела його до влади шляхом маніпулювання електоральними преференціями отриманими масивами даних потенційних виборців завдяки технологіям BigDate).

Зокрема, широкі можливості для застосування у політичних цілях отримують технології штучного інтелекту. Так, кілька днів тому технологи виготовили діпфейк з губернатором Техасу Грегом Ебботом, який нібито радить президенту Байдену наслідувати приклад Путіна. На відео Еббот критикує міграційну політику чинного президента США та говорить, що Байдену «варто вчитися в путіна працювати в інтересах своєї країни». Насправді губернатор Техасу під час виступу в етері телеканалу Fox News про Путіна навіть не згадував. Велика кількість журналістів сприйняла відео як справжнє, а відповідно так й прийняли мільйони глядачів як в США, так за кордоном.

Підсумовуючи, доводиться констатувати, що з кінця минулого року українська тема все більше поступається своїх місцем в американській зовнішній та внутрішній політиці іншим темам, що призводить до затримки нових програм підтримки СЩА нашої держави в боротьбі з російською агресією напередодні третьої річниці повномасштабного вторгнення військ рф в Україні.

Восени минулого року, коли в Конгресі США розпочалися дебати про надання допомоги Україні, коли спалахнула війна Ізраїлю проти ХАМАС, Байден вирішив об’єднати в одному великому фінансовому пакеті питання захисту України, Ізраїлю й Тайваню. Однак республіканці пішли на хитрість: вони висунули іншу вимогу – включити туди питання міграції. З того моменту ця ініціатива на 106 млрд. дол. застрягла в Конгресі США. І всі очікують її законодавчого врегулювання, певні позитивні сподівання для чого дало відповідне позитивне голосування 8 лютого ц.р. в Сенаті США законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню, але без фінансування посилення охорони кордону з Мексикою та жорсткішої протидії нелегальній імміграції. Чекаємо голосування в Палаті представників Конгресу США вже наступного тижня…

Джерела:

  1. Демченко О. Трамп – техаський король. Режим доступу: https://lb.ua/world/2024/01/30/596025_tramp_tehaskiy_korol.html
  2. Калмиков О. Чому в США загострилась міграційна криза і як вона шкодить Україні. Режим доступу: https://www.bbc.com/ukrainian/articles/c72g77rg7r7o
  3. Кузнецова К. «Україна готова замінити Техас у складі США»: російська пропаганда запустила безглуздий фейк. Режим доступу: https://tsn.ua/ukrayina/ukrayina-gotova-zaminiti-tehas-u-skladi-ssha-rosiyska-propaganda-zapustila-bezgluzdiy-feyk-2506804.html
  4. Пропагандисти мріють про Техаську народну республіку. Режим доступу: Моніторинг росЗМІ за 22–28 січня 2024 року. Режим доступу: https:// texty.org.ua/articles/111674/propahandysty-mriyut-pro-tehasku-narodnu-respubliku-monitorynh-roszmi-za-2228-sichnya-2024-roku/
  5. Техас, Байден, міграційна криза, допомога Україні і російська інформвійна. Режим доступу: https://www.radiosvoboda.org/a/tekhas-bayden-mihranty-dopomoha-ukrayini-rosiyska-informviyna-/32796650.html
  6. У США Техас взяв під контроль кордон та відмовився виконувати вказівки Байдена: що відбувається. Режим доступу: https://www.slovoidilo.ua/2024/01/26/novyna/svit/ssha-texas-vzyav-kontrol-kordon-ta-vidmovyvsya-vykonuvaty-vkazivky-bajdena-vidbuvayetsya
  7. Чупак М. – С. Звинувачує Байдена в «іграх з Путіним»: фейкове відео з губернатором Техасу шириться мережею. Режим доступу: https://24tv.ua/greg-ebbott-deepfake-rolik-gubernatorom-tehasu-poshirivsya-merezheyu_n2487129

Василь Гулай, доктор політичних наук, професор,завідувач кафедри міжнародної інформаціїНаціонального університету «Львівська політехніка»/голова правління ГО «Центр інформаційно-комунікативного менеджменту»[email protected]

Схожі публікації

Залишити коментар