Україна та Нідерланди ініціювали глобальну резолюцію щодо психосоціальної підтримки

від Стожари

Проблема захисту ментального здоров’я надзвичайно загострилася після початку у лютому 2022 року повномасштабної геноцидної війни Росії проти України. Такі чинники, як участь у бойових діях або перебування в прифронтовій зоні з постійними ракетними та артилерійськими обстрілами, бомбовими ударами, перебування в окупації, значно підвищують уразливість наших співгромадян до психосоціального стресу, сприяють поширенню психічних розладів, як-от депресія, тривога, постcтресові розлади тощо.

Україна та Королівство Нідерланди разом із групою з 12 держав-членів ВООЗ ініціювали проект резолюції «Зміцнення психічного здоров’я та психосоціальної підтримки до, під час та після збройних конфліктів, природних та антропогенних катастроф, охорони здоров’я та інші надзвичайні ситуації». Резолюція спрямована на посилення профілактики, сприяння, захисту та допомоги, пов’язаної з психічним здоров’ям і психосоціальною підтримкою в надзвичайних ситуаціях, повідомляє Урядовий портал.

«На фоні безпрецедентної кількості гуманітарних криз у всьому світі – незалежно від того, спричинені вони збройними конфліктами, природними та антропогенними катастрофами, медичними та іншими надзвичайними ситуаціями – зміцнення психічного здоров’я та психосоціальна підтримка є надзвичайно важливими для просування права на високий рівень здоров’я», – зазначив перший заступник Міністра охорони здоров’я Сергій Дубров у своєму виступі на 154-й сесії ВООЗ в Женеві.

Незадоволені психічні та психосоціальні потреби також мають далекосяжні та довгострокові негативні людські, соціальні та економічні наслідки, які впливають на окремих людей, громади та суспільство в цілому.

З метою покращення глобального психічного здоров’я Секретаріат ВООЗ розробив Комплексний план дій щодо психічного здоров’я на 2013-2030 рр., який визначає чіткі дії для держав-членів, Секретаріату ВООЗ та міжнародних, регіональних і національних партнерів щодо сприяння психічному здоров’ю та добробуту людей. Очікується, що резолюція буде спільно завершена і прийнята консенсусом на 77-й Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в травні 2024 року.

Схожі публікації

Залишити коментар